Trouwen in 2019 | wat moet ik allemaal regelen?

  verliefd bruidspaar met ondergaande zon en bohemian sfeer

  Gefeliciteerd met jullie trouwplannen!

  Misschien wist je al dat je gevraagd ging worden, misschien was jij juist degene die De Vraag stelde, maar jullie gaan eindelijk trouwen in 2019 (of nog dit jaar)! En de kans is groot dat nu het “grote geregel” begint, want een bruiloft kan een behoorlijk project zijn. Om die reden maken wij deze blogpost. Zodat je alvast kunt nadenken over de grote lijnen.

  Wat wij je kunnen vertellen over bruiloften?

  Nou, we hebben in de afgelopen 12 jaar een kleine 400 bruiloften gefotografeerd. Nog altijd geen weddingplan-cursus gedaan, maar wel de nodige ervaring dus met bruiloften. En die ervaringen delen we graag met jullie. Dit is niet per se een stappenplan, maar eerder een verzameling goede tips. Natuurlijk hopen we stiekem dat jullie een beetje blijven plakken op onze website en geïnspireerd raken door al die andere bruidsparen die jullie voorgingen.

  Op zoek naar bruilofttips, lees vooral even verder.

  Lees deze blogpost wanneer je niet weet waar je moet beginnen met het plannen van je bruiloft.

 We raden jullie aan om in de eerste plaats na te denken over de volgende 7 dingen.

  bruidegom pinkt een traantje weg tijdens de trouwceremonie

  1. Trouwdatum kiezen voor 2019 (of toch 2018)?

  Willen jullie nog in 2018 (het jaar van De Vraag) gaan trouwen of toch liever nog even wachten en trouwen in 2019? Het kiezen van de trouwdatum is vaak het eerste wat gedaan wordt. Want zonder datum kun je geen locatie boeken. En zonder locatie weet je niet (altijd) welke trouwambtenaar aanwezig gaat zijn. Overleg dus eerst eens in welk jaar jullie willen trouwen en welk seizoen jullie aanspreekt. Veel bruidsparen kiezen voor de maanden mei, juni of september, terwijl een herfstbruiloft of een winterbruiloft ook prachtig kan zijn.

  Maar pas op met populaire trouwdatums…

  Waarom? Nou omdat het dan vaak lastiger is om de ideale locatie, ambtenaar en trouwfotograaf op 1 lijn te krijgen. Want na de keuze voor een seizoen, komt al vrij snel een datum boven water. Het is dan ook een goed idee om meteen de leverancier te mailen die voor jullie het meest belangrijk is. Dit kan die toffe trouwambtenaar zijn die jullie een keer bij een ander huwelijk hebben gezien, jullie droomlocatie of die trouwfotografen die jullie al een beetje kennen qua werk. En kijk of je wellicht ook een reservedatum kunt bedenken. Want wat ga je doen als de trouwlocatie wél op een bepaalde dag kan, maar je lievelingstrouwambtenaar of fotograaf niet? Soms is een alternatieve datum dan de perfecte oplossing.

  knallende feestfoto op een bruiloft bij De Hangar in Amsterdam

  2. Wat zoeken jullie qua trouwlocatie?

  Goed, de datum staat min of meer vast. Tijd om te gaan mailen met de trouwlocatie. Omdat dit meestal de grootste kostenpost is, adviseren wij om eerst te kijken wat jullie willen qua sfeer voor de dag. Willen jullie een wat chiquere bruiloft? Of juist industrieel en laid-back? Willen jullie gaan voor een locatie bij jullie in de buurt of misschien een locatie in het midden van het land? We maken steeds vaker mee dat bruidsparen “buiten hun regio” op zoek gaan, bijvoorbeeld een trouwlocatie die centraal ligt tussen alle familieleden en vrienden in.

  Nagedacht over een regen-scenario?

  Extra tip: heeft de trouwlocatie ook een goed “wat als het gaat regenen”-optie? Is de sfeer zowel binnen als buiten leuk? Het zou zonde zijn wanneer je buiten een droombruiloft kunt beleven, maar de regenoptie totaal sfeerloos is.

  de bruidegom knuffelt 1 van de bloemenmeisjes

  3. Wie mag jullie ceremonie invullen?

  Wisten jullie dat de trouwceremonie enorm kan verschillen? Niet alleen doordat je bijvoorbeeld de ceremonie persoonlijker kan maken door zelf trouwgeloften uit te spreken of door live muziek te hebben, maar ook door de BABS (buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand). Bij officiële trouwlocaties kun je vaak kiezen uit trouwambtenaren die in een specifieke regio werkzaam zijn. Soms heb je enorm veel geluk en tref je een te gekke trouwambtenaar die een echt feestje maakt van dit belangrijke moment. Maar ook is het mogelijk dat je een ambtenaar met een standaard riedeltje treft. En dus is je ceremonie wel officieel, maar niet echt persoonlijk. Denk dus van te voren na over hoe je de ceremonie ingevuld wilt hebben. Helemaal als de dag echt om dit moment draait.

  Is de ceremonie officieel of ceremonieel?

  Andere tip: de officiële handeling op een andere dag regelen (lees: handtekeningen zetten op het gemeentehuis) en jullie ceremonie pro-forma houden. Op die manier kun je zelf kiezen wie jullie ceremonie doet (je beste vriend(in), iemand van wie je weet dat hij/zij goed kan spreken of meerdere sprekers of wellicht hebben jullie een ander ludiek idee. Je kunt dan volledig zelf bepalen wat de invulling is van de ceremonie, zodat hij zo persoonijk mogelijk is.

Een andere optie is om bijvoorbeeld te vragen of de trouwambtenaar alleen het officiële gedeelte wil regelen en dat de rest van de invulling gedaan wordt door jullie naasten. Afin: opties genoeg!

  Emotioneel moment van de bruidegom met zijn zoontje.

  4. Wie maakt de trouwfoto’s eigenlijk?

  Het klopt dat wij als trouwfotografen zijnde natuurlijk snel vastgelegd willen worden. Dat komt aan de ene kant omdat we gewoon graag willen weten waar we aan toe zijn het komende seizoen, maar ook omdat we graag onze kennis delen. Zo geven we adviezen tijdens het kennismakingsgesprek, denken we mee over eventuele andere leveranciers en kunnen we tips geven over de mooiste locaties voor de fotoshoot.

  Wij zouden natuurlijk graag een match zijn…

  Maar: wij zijn natuurlijk niet de enige trouwfotografen in Nederland. Daarom hebben we een compleet losstaand blog over het kiezen van je trouwfotograaf geschreven. Klik op de link om meer te lezen.

  Bruid met prachtige bridesmaids in zacht roze tinten.

  5. Nu tijd voor de jurk(en) of pak(ken)

  Goed, trouwjurk(en) en/of trouwpak(ken) kunnen best veel tijd kosten om te regelen. In de eerste plaats natuurlijk omdat het precies aan moet sluiten bij jullie wensen. Misschien droom je al jaren van de perfecte trouwoutfit en blijkt het ineens dat je niet precies kunt vinden wat je zoekt. Je kunt er dan over nadenken om iets op maat te laten maken.

  Heb je voldoende tijd uitgetrokken voor de grote zoektocht?

  Tip: sommige winkels kunnen supersnel trouwkleding leveren, maar andere winkels hebben een hele lange besteltijd. Gaan jullie dus al snel trouwen dan is het een goed idee om te kiezen voor een winkel waar ze de aanwezig zijnde trouwkleding “zelf” op maat kunnen maken.

  De bruidegom brengt een toast uit op het gezelschap tijdens het diner.

  6. Ja maar ik heb helemaal geen zin / tijd om daar over na te denken!

  Dat kan natuurlijk ook nog. Jullie hebben misschien allebei een drukke baan en willen heel graag trouwen, maar niet al te veel tijd besteden aan al die keuzes. Dan raden we jullie echt aan om even te kijken naar weddingplanners zoals Het Bruidsmeisje of Best Day Ever. Dit zijn dames die van aanpakken weten, locaties kunnen voorstellen en jullie kunnen begeleiden bij het maken van keuzes. Op die manier blijft het plannen van een bruiloft leuk. De weddingplanner gaat namelijk aan de slag met jullie voorkeuren en komt dan met een paar mogelijke leveranciers die goed bij jullie zouden kunnen passen. Vervolgens hoeven jullie alleen nog maar de definitieve keuze te maken in plaats van het uren besteden aan uitzoekwerk.

  Creatieve trouwfoto van een bruidspaar in een veld vol bloemen.

  7. Waar moeten we nog meer aan denken voor onze bruiloft ?

  Maar even terug naar de bruiloft zelf. Wanneer de datum, de trouwlocatie, invulling van de ceremonie, bruidsfotograaf (of fotografen) en kleding geregeld is, kun je best even achterover leunen. De grote lijnen staan vast. Met een beetje geluk heb je nu nog een heel aantal maanden om te kijken wat jullie willen qua eventuele bloemen, trouwkaarten, stylist, activiteiten, vervoer et cetera.

  We delen graag deze trouwleverancier lijst met je…

  Mocht je een paar van onze favoriete leveranciers willen weten, dan kun je daar achter komen door meer te lezen over onze ideeen en tips voor jullie bruiloft.

  De bruid wordt klaargemaakt voor de trouwdag en haar broer en nichtje kijken toe.

  BewarenBewarenBewarenBewaren

  BewarenBewaren

  One comment

  Leave a comment