Tips voor je bruidsreportage

Bruidreportage tips-007

Tijdens onze kennismakingsgesprekken krijgen we heel vaak vragen. Soms over hoe wij met Mon et Mine begonnen zijn, soms over te gekke leveranciers voor je bruiloft en soms over wat we nou eigenlijk de hele dag doen, als bruidsfotograaf zijnde.

Maar we krijgen ook wel eens de vraag of we nog goede tips hebben voor wat betreft de bruiloft zelf. We hebben immers rond de 300 bruiloften meegemaakt en daarom best wat ervaring. Vandaar deze blogpost met 14 tips voor de bruidsreportage.

Tips voor tijdens de fotoshoot op je trouwdag

Wanneer je veel spullen mee wilt nemen voor tijdens de fotoshoot is het een idee om een vriend of vriendin mee te nemen. Deze persoon kan dan de spullen dragen die jullie niet meer vast kunnen houden in verband met de trouwjurk en het boeket. We zijn niet direct voorstander van extra mensen tijdens de fotoshoot, omdat de sfeer toch net iets anders is, maar aan de andere kant: heb je veel spullen, maak dan gebruik van het feit dat veel mensen het superleuk vinden om mee te lopen.

Plan altijd ruim de tijd voor jullie reportage. Het kan zijn dat er file staat en je meer tijd kwijt bent aan reizen dan je gedacht had. Daarnaast kost het ook altijd een paar minuten om in de auto te stappen wanneer je bijvoorbeeld een omvangrijke trouwjurk draagt en je (toekomstige) echtgenoot de deur voor je open wil houden ;) Wij adviseren om tenminste 1,5 uur te reserveren voor jullie reportage. Die anderhalf uur bestaat dan uit effectief 60 minuten fototijd en de rest is voor het instappen, uitstappen en verplaatsen. Meer lezen over “wanneer” precies? Bekijk dan deze blogpost over wanneer je het beste de fotosessie kunt plannen.

Ga lekker ontspannen je reportage in. Blijf gewoon jezelf en klets met je aanstaande over van alles en nog wat. Wij zullen af en toe een kleine aanwijziging of hint geven (bijvoorbeeld “wil je heel even in de lens kijken?”), maar proberen eigenlijk zo onzichtbaar mogelijk te zijn, zodat jullie er volledig opstaan zoals jullie zijn. Poseerwerk hoort er een beetje bij, maar we proberen het zoveel mogelijk te beperken.
Bruidreportage tips-005Bruidreportage tips-003

Oeps, je trouwjurk wordt vies

En nog een lastige. Ik weet zeker dat veel bruiden hier even bij moeten slikken, en hun moeders al helemaal: de jurk wordt vies. Echt waar. En vaak nog behoorlijk ook. We hebben meegemaakt dat bruidsparen met plastic zakken wilden werken tijdens de fotoshoot, maar dit werkt zo onhandig dat de fotoshoot totaal niet meer leuk is (voor jullie) en daardoor worden de foto’s ook minder. Wij houden er altijd rekening mee dat de bovenkant van je jurk zo schoon mogelijk blijft en vaak kun je ook wel vlak voor de ceremonie nog een paar vlekjes weghalen. Wil je meer weten? Lees dan deze blogpost over het schoonmaken van je trouwjurk.

Bruidreportage tips-012Bruidreportage tips-011

Must-have foto’s op je bruiloft

Must-have lijstjes maken heeft niet zo veel zin. Soms maken we bruidsparen mee die eigenlijk al helemaal uitgedacht hebben hoe hun trouwreportage er uit moet zien, maar het lastige is dat voorbeeldplaatjes of “must-haves voor je bruiloft” nooit aansluiten bij de situatie waar je op dat moment in verkeert. Wil je graag zonnige foto’s, zul je net zien dat het die dag bewolkt is. Wil je graag een fotoshoot met ondergaande zon, kan het zijn dat de zon eerder achter de bomen zakt dan je dacht. Om die redenen is het verstandig om gewoon te vertrouwen op onze kunde en hele specifieke verwachtingen los te laten. Dan kun je alleen maar blij verrast worden.

En wil je graag even meekijken naar de achterkant van onze camera: vraag het gerust. We laten graag zien waarom we zo enthousiast zijn tijdens jullie shoot en als jullie er rustiger van worden, prima! : )

Qua fotoshootlocaties zijn we vrij flexibel. Kijk wel van te voren of de locatie goed bij jullie past. Houden jullie veel van de natuur, dan is dat een mooie omgeving om je bruidsreportage in te laten maken. Maar houden jullie juist veel van een stedelijke omgeving, dan zouden we daar voor gaan. Hou bij de laatste situatie wel rekening met het feit dat verplaatsing binnen een grote stad als Rotterdam of Amsterdam veel tijd kost. Dit zorgt vaak voor wat extra stress en dat wil je niet op je bruiloft.

En ben je bang voor regen tijdens je fotoshoot? Kijk dan vanaf het moment dat je je trouwdatum hebt vastgezet alvast goed om je heen voor eventuele binnenlocaties. Hebben jullie bijvoorbeeld een favoriet restaurant of koffietentje? Zijn jullie een keer bij een prachtig gestylede winkel geweest, of bij een hip tuincentrum, bij een mooi industrieel museum of bij een cultureel kwartier? Zolang er veel grote ramen zijn, of juist veel grote “lege” muren, kunnen wij er heel veel beginnen. Zie voor meer voorbeelden van regenlocaties deze blogpost over regen op je bruiloft.

Bruidreportage tips-006

Stuur je draaiboek door en geef aan of je tips nodig hebt

Hebben jullie al een (concept-)draaiboek gemaakt? Stuur deze dan vooral even door naar ons. Als jullie specifieke vragen hebben kijken we graag met je mee en anders kunnen we alsnog hier en daar adviezen geven. Uiteraard blijft het helemaal jullie dag, maar we wijzen er graag op wanneer jullie vergeten zijn om bijvoorbeeld tijd in te plannen voor de groepsfoto’s of wanneer die receptietijd nooit genoeg gaat zijn voor die 120 mensen die jullie willen feliciteren. En mochten jullie een weddingplanner willen, omdat jullie zelf ook niet helemaal meer uit de planning komen: wij kennen een paar hele goede!

Indien jullie groepfoto’s willen is het handig om van te voren even na te denken welke combinaties jullie minimaal willen. We raden aan om maximaal 10 verschillende combinaties uit te zoeken, omdat dit vaak als het saaiste moment van de dag wordt gezien. Als we dat lijstje van jullie krijgen, zorgen we dat in een kwartier tijd alle staatsieportretten gemaakt worden, waarna jullie gasten weer kunnen genieten van taartjes, drankjes en elkaar.

Mogen wij ook jullie voorbereidingen fotograferen? In dat geval is het een goed idee om te bedenken welke locatie jullie hiervoor willen gebruiken. Een lichtere kamer geeft een totaal andere sfeer dan een rommelige zolderkamer. Of erger nog misschien, de studeerkamer compleet met computer en bureaustoel. Niet echt een romantische omgeving. Hebben jullie een mooie opgeruimde en liefst lichte kamer: neem die! Daar gaat je visagist en/of kapper ook blij mee zijn, want ze houden vaak van natuurlijk daglicht om jou mooi te maken.

Bruidreportage tips-010

Unplugged wedding: mobieltjes uit graag

Hebben jullie al nagedacht over een unplugged wedding? Wij hebben er al eerder over geschreven. En misschien verwacht je van twee professionals dat ze wel kunnen omgaan met flitsende familieleden, maar feit blijft dat ze jouw trouwdag meemaken via de achterkant van hun mobieltje/tablet/camera. Zonde toch? Heb je familieleden die heel graag foto’s maken, vraag dan of ze tijdens de ceremonie blijven zitten en zeg dat ze tijdens de rest van de dag nog alle tijd van de wereld krijgen om mooie foto’s te maken van alles.

Bruidreportage tips-002

Eten voor je bruidsfotograaf

Ja en toch nog even een persoonlijke: wij eten heel graag mee. Niet van jullie uitgebreide trouwdiner hoor, maar wel een artiestenmaaltijd, een lunch en eventueel een stukje van die fijne taart. De reden hiervoor is dat we proberen om zoveel mogelijk apparatuur in 1 tas te stoppen, zodat we zo licht mogelijk kunnen reizen. Wanneer we ook nog broodjes en flessen drinken mee moeten nemen, wordt het lastig om ook die extra flitser en telelens mee te zeulen.

Sowieso raden we aan om tussen de middag ook zelf iets te eten. Veel bruidsparen vergeten om een korte lunch in te plannen. Al is het maar een broodje in de auto, of een mini-picknick tijdens de fotoshoot: eten is heel erg belangrijk.

We hopen dat jullie veel aan bovenstaande tips hebben. Hebben jullie een vraag waar je graag een keer antwoord op zou hebben, uiteraard gerelateerd aan ons vak, dan horen we het graag ; )

Zin om meer weg te dromen? Bekijk dan deze blogs: