Bruidsfotograaf en moeder van een baby: wat ik van te voren had willen weten

Bruidsfotograaf met een baby-001-2

Ik schreef laatst al een blogpost over zwangerschap en bruidsfotograaf zijn. In deze blogpost schrijf ik over het eerste seizoen ‘met baby’. Ik heb namelijk best wat dingen uit moeten vinden en daarom deel ik die bevindingen graag met jullie.

Hoe te plannen voor die eerste maanden na de geboorte?

Omdat je ruim voor de geboorte weet dat er een kindje gaat komen, is het ook mogelijk om vooruit te plannen qua seizoen. We hadden tot 6 weken na de geboorte geen bruiloften aangenomen en dat ene februaribruidspaar (dat supertof was!) wist dat we er alles aan zouden doen om hem samen te fotograferen, maar in geval van medische nood zou er een second shooter meekomen (ipv mijzelf). We hadden alle trouwalbums van te voren afgerond en er stonden geen grote projecten op het programma. De website was zoveel mogelijk klaar voor het komende jaar en het overige werk kon Ramon in zijn eentje regelen.

Wel is het zo dat ik 24 uur na Emmily’s geboorte al weer begon met het beantwoorden van e-mails en het inplannen van afspraken. Sowieso wilden we de eerste 3 weken afspraakvrij houden. En uiteindelijk hebben we de eerste maand geen klanten gezien. Omdat we 7 weken na Emmily haar geboorte de eerste bruiloft hadden, vond ik het zelf van belang om langzaam weer een werkritme op te bouwen (hoe moeilijk dat ook is met een newborn).

Het eerste kennismakingsgesprek vond ik zelf enorm spannend. Zouden mensen ons nog steeds willen boeken? Hadden we het allemaal nog in de vingers? Waren we open en enthousiast genoeg? Gelukkig boekten Melissa & Jake tijdens het Skype-gesprek en was de eerste boeking een feit: Yes! Mon et Mine gaat gewoon lekker verder, baby of niet.

Bruidsfotograaf met een baby-001Bruidsfotograaf met een baby-002Bruidsfotograaf met een baby-008Hoe om te gaan met kolven en borstvoeding?

Ik was eigenlijk van plan om maximaal 3 maanden borstvoeding te geven. Op die manier zou ik stoppen rond de tijd dat het seizoen begon. Na uitgebreid overleg met diverse borstvoedende moeders begon het idee te komen dat ik misschien wel wat langer kon voeden als ik het gewoon netjes zou vragen aan mijn bruidsparen: “vinden jullie het oke dat ik tijdens jullie dag 1 of 2 keer een korte kolfpauze neem? Uiteraard vinden deze pauzes plaats tijdens momenten dat er sowieso wat minder te fotograferen is zoals halverwege het diner of het feest”. Daarbij wist ik dat vrouwen in loondienst recht hebben op 8 maanden kolftijd + eventuele reistijd, tot wel 25% van hun werktijd. Ik heb dit nooit als voorbeeld hoeven gebruiken voor mijn bruidsparen, maar ik hield het wel in mijn achterhoofd.

Kolven tijdens bruiloften is heel goed mogelijk. De eerste bruiloft die we fotografeerden duurde 7 uur (qua fototijd) en dus kon ik na 3,5 uur kolven, precies voordat de ceremonie ging beginnen. Omdat de locatie niet een fijne kolfruimte had, besloot ik in de auto te kolven. Tip: ga achterin zitten, want daar heb je veel ruimte. Ook is het in de winter fijn om de verwarming aan te hebben (en in de zomer om de airco aan te zetten). Bonustip: bewaar je flesjes in een koeltasje met koelelementen.

Onze bruidsparen vonden het veelal geen probleem! Sommige bruidsparen waren bijna beledigd dat ik er om vroeg (“tuurlijk! Dat moet je niet vragen joh, gewoon doen, het hoort er bij”). En de bruidsparen die er nog weinig ervaring mee hadden vroegen of ik het discreet wilde doen (oplossing: wit kolftasje & alles in een nette leren tas) of vroegen op welk moment dit het meest handig was. Soms was het even puzzelen, maar omdat wij standaard samen fotograferen lukte het altijd wel. Ik heb zelf het geluk gehad dat een extra setje borstcompressen altijd meer dan voldoende was, dus tijdens de dag ging het heel prima. Geen gezeur met melkvlekken, helemaal als je een zwart shirt (voedingsshirt!) draagt. Er bestaan zeker horrorverhalen over dat je spontaan begint te lekken bij een huilend kind, maar ik heb hier geen last van gehad.

Uiteindelijk heb ik 10 maanden borstvoeding gegeven. De eerste 6 maanden volledig en vanaf maand 7 begon ik langzaam met afbouwen. Het is dus heel goed mogelijk om zelf te voeden, ook al is dit soms best moeilijk, zowel emotioneel als fysiek.

Bruidsfotograaf met een baby-006

Hoe om te gaan met opvang?

We zijn met opvang begonnen toen Emmily 6 weken oud was. Misschien wat vroeg inderdaad, maar we hebben vanaf het begin heel bewust gezegd dat we het ouderschap samen willen doen en dat we meer quality time hebben voor ons meisje wanneer we samen effectieve uren werken (en daarna weer vrij hebben).

De eerste maanden ging ze alleen op maandag van 9:00 tot 16:00 en op vrijdag van 9:00 tot 15:00 naar de gastouder. We merkten achteraf dat dit in het hoofdseizoen veel te weinig was eigenlijk. Sowieso natuurlijk omdat je af en toe 2 bruidsreportages hebt in een week, maar ook omdat je dan wel je werk gedaan kunt krijgen, maar ook tijd en ruimte nodig hebt om te innoveren.

We hebben gekozen voor een gastouder, omdat we bij haar heel flexibel konden zijn met de uren. We spraken een minimum aantal uren af en konden in overleg altijd meer opvang krijgen. Dit is met name handig wanneer je af en toe een 14 uur durende bruiloft hebt. Daarnaast kon mijn moeder op extreem lange dagen en op zaterdag oppassen.

Tip: omdat we vanuit huis werken is het soms lastig om je ‘werktijd’ en ‘speeltijd’ te verdelen. Om die reden hebben wij duidelijke afspraken, soms is Ramon de ‘oppasouder’ en soms ik. Er is echter altijd iemand ‘hoofdverantwoordelijk’ voor onze dochter. Die ouder kan dan alle aandacht aan haar geven, terwijl de ander alle aandacht aan het bedrijf kan geven. Zo spreken we vaak af dat één van ons de ochtend werkt, terwijl de ander bij onze dochter is en voor de middag geldt het tegenovergestelde.

Extra tip: vraag op tijd je kinderopvangtoeslag aan. Dit moet je binnen de eerste 3 maanden na aanvang doen, zodat je geen toeslag misloopt.

Bruidsfotograaf met een baby-003Bruidsfotograaf met een baby-007

Verandert er nog iets qua bruidsfotografie? 

Ik had van te voren wel gedacht dat we anders zouden gaan fotograferen, maar ik wist nog niet helemaal wat. Uiteindelijk bleek dat we beiden veel meer gespitst zijn op het verhaal van een complete familie, dus niet alleen meer bruid en bruidegom. Hoe liggen ze in die familie? Hoe beleven hun ouders de dag? Hoe vinden alle kinderen die dag nou eigenlijk? Wat is de sfeer, zijn ouders verdrietig, of alleen maar blij? En zijn er veel persoonlijke speeches of juist niet. Kortom: we hebben volgens mij een diepere laag ontdekt :) Dat je ineens bijna mee moet huilen om het liedje “Dochters” van Marco Borsato. Of emotioneel raakt bij prachtige gedichten over kinderen die je niet “hebt”, maar waar je “op past”, totdat ze groter zijn. Ik vind ons werk nog zoveel mooier dan eerder en dat had ik niet verwacht. Ook omdat ik me nu besef dat die trouwalbums niet alleen voor bruidsparen zelf zijn, maar ook voor hun eventuele kinderen.

Echt fijne spullen om in huis te hebben

Dit heeft niet direct te maken met het ondernemerschap, maar ergens ook weer wel, want een blije baby is een blije mama en papa. Dus hieronder een klein lijstje.

  • Dr Brown fles (zorgt voor minder darmkrampjes)
  • Speentjes (ook al ben je tegen misschien, ze zijn wel erg fijn hoor)
  • Een extra box voor de werkkamer (Emmily kon hier veilig in liggen terwijl we weer begonnen met ons werk)
  • Wipstoeltje met speeltjes erboven (niet electronisch, maar gewoon zelf meppen)
  • Ardo Kolf (lekker stil (dus discreet tijdens bruiloften en zeer betaalbaar)
  • Puckababy (zodat je kindje zich tijdens slaapjes veilig en geborgen voelt).

Bruidsfotograaf met een baby-005

Conclusie

Het is heel goed mogelijk om volledig het ouderschap te beleven en daarnaast ook volledig ondernemer te zijn. En hoe fijn is dat?! Kijk vooral zelf wat voor jullie het beste werkt en overleg heel goed samen waar je behoefte aan hebt. Het kan namelijk ook helemaal zijn dat 1 van jullie juist heel erg behoefte heeft aan financiële zekerheid, of veel collega’s of veel “werkuren”, terwijl de ander dit niet heeft. Alle opties zijn goed. Weet ook dat het een behoorlijk pittig jaar kan zijn (onze Emmily schijnt een mega makkelijk kind te zijn en toch vonden wij het al heftig) en dat communicatie “key” moet zijn : ) Succes!

 

Heb je zelf ook nog tips? Geef ze vooral in de reacties!

Zin om meer weg te dromen? Bekijk dan deze blogs: