Wanneer plan je de fotoshoot in?

  Trouwen-in-de-zomer-7

  Een goed jaar geleden schreef ik al een korte blogpost over het inplannen van de fotoshoot. Omdat veel bruidsparen in het voorjaar hun planning maken schrijven we dus opnieuw deze tips op, wie weet kunnen jullie deze informatie gebruiken voor jullie eigen bruiloft.

  Eigenlijk hebben we echt twee verschillende indelingen die we vaak meemaken. De ene planning heeft een fotoshoot en de andere planning juist niet. De fotoshoot is echt een flink tijdsblok op je trouwdag en daarom heb je meerdere opties qua wanneer je hem het beste kunt laten plaatsvinden. Omdat we zelf merken dat veel bruidsparen geen idee hebben hoe een gemiddelde trouwdag er uit ziet schrijven we dit blog.


  Wanneer plan je de fotoshoot in op jullie bruiloft?

  Trouwdag met fotoshoot

  Die fotoshoot, wanneer kun je die nou het beste plannen? Er zijn twee opties, namelijk in de ochtend, voorafgaand aan de ceremonie of juist in de namiddag, nadat jullie het jawoord gegeven hebben. Beide varianten hebben voordelen en nadelen. Denk bij een complete fotoshoot aan zo’n twee uur tijd. Dit is inclusief reistijd en eventueel ook nog twee locaties in plaats van één.

  Voordelen van een ochtend fotoshoot

  Wanneer je er voor gaat om de shoot in de ochtend te plannen, moet je rekening houden met het feit dat je dag vaak erg vroeg gaat beginnen. De meeste stellen hebben hun trouwceremonie ergens tussen 11:00 en 16:00 en dus plan je daarvoor die daadwerkelijke shoot. Omdat de voorbereidingen vaak ook 2 tot 3 uur duren (ja echt!) moet je die tijd er nog afhalen. En dan hebben we het nog niet gehad over dat kwartier dat je nodig hebt om even snel te lunchen, de reistijd van en naar de fotoshootlocatie en de reistijd naar het gemeentehuis of jullie trouwlocatie. Het nadeel is dus dat je vroeg op moet staan, maar een heel groot voordeel is dat je gasten totaal niet op je hoeven te wachten. Ze komen vaak pas voor de ceremonie en als je de shoot voor die tijd doet heb je de hele middag om lekker te kletsen, felicitaties in ontvangst te nemen en taartjes te eten.

  Een ander klein nadeel is dat veel bruidsparen bang zijn dat ze de ochtend juist heel erg gespannen zijn. Het grote moment, de ceremonie, moet immers nog komen. Toch merken wij vaak dat bruidsparen het “moment waarop ze elkaar voor het eerst zien” als het meest eng ervaren en dat vindt sowieso vaak plaats voorafgaand aan de ceremonie (bij Nederlandse huwelijken).

  Een mooi voorbeeld van een trouwdag met een ochtendshoot is de vintage bruiloft van Fabienne & Christian. Zij hadden heel bewust de fotoshoot in de ochtend gedaan in verband met het verloop van hun dag, maar ook hadden ze een korte fotoshoot in de late namiddag.

  Vintage-bruiloft-Treeswijkhoeve-C5

  Even een korte overzichtelijke samenvatting van ochtendshoots:

  + Je hebt de shoot gehad en kunt daarna alle tijd van de wereld bij je gasten zijn.
  + Wanneer het in de ochtend blijkt te regenen kun je vaak als alternatief nog een korte shoot in de middag doen. Je bent dus iets flexibeler.
  – De kans bestaat altijd dat er een vlekje op je jurk komt.
  – Je moet elkaar dan wel van te voren willen zien (i.p.v. tijdens de ceremonie).
  – Je moet vroeg opstaan.

  Voordelen van een middag of avondshoot.

  We hadden jullie een tweede optie beloofd, namelijk de middag- of avondshoot. Bij deze optie kun je vaak iets later op de dag beginnen, maar snoep je die tijd juist weer van de receptie af. Daar waar je bij een ochtendshoot de hele middag “vrij” hebt, wordt er bij een middagshoot een deel van de receptie gereserveerd voor fototijd. Wanneer bruidsparen voor deze optie gaan hebben ze vaak een iets kortere fotoshoot, omdat alle gasten al aanwezig zijn en dus “vermaakt” moeten worden op het moment dat jullie voor de fotoshoot weggaan.

  Veel bruidsparen kiezen er dan ook voor om de fotoshoot op de trouwlocatie/receptielocatie te doen, zodat ze geen tijd kwijt zijn aan het reizen met de auto. Trouw je bij een locatie zoals Rhederoord, Buitenplaats Amerongen, Landgoed Groot Warnsborn of Kasteel Wijenburg dan is dat totaal geen probleem. Er zijn immers veel mooie plekjes te vinden, maar wanneer je een locatie hebt die iets meer in de bebouwde kom ligt dan kan dit lastig zijn. Weddingplanner Vivian ter Huurne geeft nog als tip om een leuke activiteit te plannen voor je gasten, bijvoorbeeld een wijnproeverij, oud-Hollandse buitenspelletjes (als het lekker weer is) of een salsaworkshop. Ook geeft ze aan dat die fotoshoot in de middag juist een heerlijk moment voor jullie tweeën is, je kunt namelijk even weg sneaken bij de gasten en een romantisch momentje hebben. Wij als bruidsfotografen maken gewoon op een afstandje foto’s van jullie, zodat je natuurlijke foto’s krijgt en tegelijkertijd een persoonlijk moment hebt. De vintage bruiloft van Laura & Sjoerd was een goed voorbeeld. Terwijl de gasten op de locatie bleven voor een lekker glaasje zelfgemaakte limonade, gingen wij in de directe omgeving een aantal foto’s maken.

  Trouwen-in-de-lente-19

  Een overzicht van de voordelen en nadelen van een latere shoot:

  + Je dag kan wat later beginnen, uitslapen dus!
  + Je hoeft iets minder bang te zijn dat je kleding vies wordt, want de ceremonie is al geweest.
  + Het licht is vaak wat mooier (omdat de zon niet meer zo hoog staat).
  + De ceremonie is geweest, dus is de shoot lekker ontspannen.
  – Je moet wel een deel van de receptie weggaan bij jullie gasten. Wanneer jullie ceremonie vrij laat is en het diner vrij vroeg, kan dit lastig zijn.
  – Je hebt, in het geval van slecht weer, minder uitwijkmogelijkheden. Wanneer de shoot niet NU plaatsvindt, kun je niet uitwijken naar een later moment op de dag, omdat het dan vaak al donker is.

  Trouwdag zonder fotoshoot

  Wanneer je besluit om geen fotoshoot te hebben tijdens je trouwdag dan vinden wij dat ook helemaal prima. Dit zijn vaak veel relaxtere bruiloften qua planning, omdat je niet die twee uur bezig bent met de fotoshoot. Vaak komt zo’n dag neer op een wat latere start, bijvoorbeeld rond 11:00. Na die voorbereidingen ziet het bruidspaar elkaar rond 14:00 waarna ze de ceremonie hebben en aansluitend de receptie/borrel, het diner en een eventueel feest. Wanneer we dit soort dagen vastleggen werken we dus volledig fotojournalistiek; we maken een spontaan verslag van jullie dag, zonder dat moment waarbij jullie met z’n tweetjes op de foto gaan. De winterbruiloft van Marijke en Jeroen is een goed voorbeeld. Een heerlijk relaxte dag, geen officiële fotoshoot en toch mooie foto’s hebben van elkaar.

  Bruiloft-Deining-aan-Zee-Castricum-018

   Wat heeft jullie voorkeur, fotoshoot of niet?

  Ik ben benieuwd naar jullie keuze. Wat is of was voor jullie de doorslaggevende reden om te gaan voor een ochtendshoot of een avondshoot? En indien jullie dus al getrouwd zijn: zijn jullie nog steeds blij met deze keuze?

  2 Comments

  • […] -Zorg dat het geluid tijdens de ceremonie goed geregeld is. Dit was bij ons niet het geval waardoor de mensen op de achterste rij het niet goed konden horen. -Doe je mooiste schoenen aan voor de fotoshoot, ga niet voor comfort! -Denk na over waar je familieleden zitten tijdens de ceremonie. Op die manier voorkom je dat je bescheiden oma achteraan gaat zitten, in plaats van op een plek waar ze mooi mee kan kijken. -Doe een voorproef diner van het eten, zodat je niet voor verrassingen kom te staan. -Vergeet niet je boeket te gooien, blijft een klassieker! -Fixeer je niet op de weersvoorspelling, het is hoe het is! -Voor de controlfreaks: let it go!! Geniet. Voor je het weet, is je dag voorbij. Meer handige tips over bruidsfotografie lezen? Lees dan dit blog over “wanneer plan je je fotoshoot in“. […]

  • […] het beste de fotoshoot in kunt plannen? We hebben hier precies een blogpost over geschreven: “wanneer plan je de fotoshoot in“? En we hebben ook een blogpost gemaakt over hoe je nou precies een mooie fotolocatie voor je […]

  Leave a comment