Hoe houd ik mijn trouwjurk tijdens de trouwdag schoon?

Vlekken in je trouwjurk-8

Vlekken in je trouwjurk

Misschien ken je het nog wel van je beste vriendin of van je zus; de trouwjurk werd ‘s ochtends uit de bewaartas gehaald, er werd een kleedje onder gelegd, want hij mocht echt niet vies worden. Vervolgens ging de jurk aan, liep de bruid van de trap af en beneden aangekomen zag je het al: vlekken! Welliswaar hele kleintjes en eigenlijk bijna niet zichtbaar, maar ja… zo’n dure jurk met vlekken… dat kan toch helemaal niet!

Ik zou in deze blogpost je eigenlijk willen waarschuwen voor dit fenomeen: ja je jurk gaat echt vies worden! En het gaat niemands schuld zijn. Kleed je je bij jezelf thuis om, dan ben je echt een hoekje stof vergeten schoon te maken en kleed je je om in het huis van je ouders dan heb je zelf daar altijd nog plekjes met viezigheid op de vloer.

Die vlekjes zijn overigens helemaal geen probleem. Wij vertellen onze bruidsparen altijd dat ze horen bij een relaxte en zorgeloze dag. Die vlekjes laten zien dat jij jezelf niet te serieus neemt en de dag zelf van groter belang vind dan de trouwjurk. En gelukkig maar, want anders zou je de hele dag moeten omkijken naar of die jurk wel wit blijft. Alvast een ding om rekening mee te houden volgens Eline Koemans, weddingplanner bij Feline Weddings: “ik heb in mijn koffertje altijd een pakje snoetenpoetsers. Werkt goed! En het blijft gewoon oppassen met bellenblazen en rode rozenblaadjes. Ik kies liever voor een alternatief, veiliger en origineler!”.

Vlekken in je trouwjurk-7

Waar komen al die vlekken in mijn trouwjurk vandaan?

Denk aan de fotoshoot; je kunt onmogelijk je jurk schoonhouden en een relaxte fotoshoot hebben waar je alle aandacht kunt geven aan je lief. We hebben in het verleden dikwijls meegemaakt dat bruidsparen witte kleden meenamen om onder hun jurk te leggen. Het gevolg was dat we minutenlang bezig waren die witte lakens weg te werken onder de sleep. Ceremonieel spreker Bianca Fabricius schrijft: “Toen ik trouwde kwam het met bakken uit de lucht. We hadden een deken mee om op te zitten maar al snel was de onderkant van mijn jurk zwart. Ik heb 1 seconde gedacht wat zonde en toen besloten om te genieten. Wat een lol hebben we gehad!”

Of een ander uiterste: gewoon niet naar buiten willen omdat de jurk dan misschien wel vies zou worden. Ja of die keer dat het keihard begon te regenen en de bruid alleen oog had voor haar jurk en niet voor de gasten die buiten in de regen nat werden.

Ik heb even met Ramon overlegd over dit onderwerp en grappig is dat hij juist die momenten kan herinneren waarin de bruid een super vieze jurk had gekregen door de modder en daar totaal geen problemen mee had. Dit moment is bijvoorbeeld vastgelegd tijdens de bruiloft van Ronald en Evelien. Ik hoor de bruid nog zeggen: „oh, maar die vlekken gaan er wel weer uit hoor!”. Heerlijk toch?
Vlekken in je trouwjurk-3

Tips om vlekken uit je jurk te verwijderen

Omdat we je toch wel graag gerust willens tellen over die vlekken hebben we enkele wedding professionals gevraagd wat hun ultieme tip is om de jurk weer schoon te krijgen. Zo schrijft Vivian ter Huurne van Het Bruidsmeisje bijvoorbeeld: „Ik heb een keer meegemaakt dat de jurk van de bruid zo vies was, dat ik haar in bad heb gezet, de trouwlocatie om een sopje heb gevraagd en de vlekken uit haar jurk heb geboend. Vervolgens maakten we haar jurk weer droog door met twee man voorzichtig te föhnen. Dit zorgt er voor dat er geen rare vlekken achterblijven. Natuurlijk werkt het alleen bij minder hardnekkige vlekken, maar ze was hierna weer helemaal toonbaar voor de rest van de dag. Ook gebruik ik soms wel ossengal als dat nodig is. En nog een derde tip: komt er stuifmeel op je jurk: ga dan niet lopen kloppen, maar blaas het er voorzichtig af! Zolang de stuifmeel nog niet in je trouwjurk zit is er niets aan de hand.”

Frederieke Klop is ook weddingplanner, namelijk bij Color Weddings, en schrijft:”ik heb goede ervaring met babydoekjes. Tijdens mijn eigen huwelijk spuugde het toen 4 maanden oude zoontje van mijn broertje mijn jurk onder nog voordat iemand mij gezien had! Afdeppen met een Zwitsaldoekje was voldoende om het niet teveel op te laten vallen. Gelukkig moest ik zelf hard lachen!”
Victor van Westering, van Victor’s Wedding Design geeft ook nog een paar goede tips. Omdat hij natuurlijk dagelijks met trouwjurken werkt wilde ik zijn tips gebruiken als goede afsluiter. “Voor de meeste kleine vlekjes neem je een wit washandje met lauw water en zeep uit een pompflesje. Voorzichtig deppen en de vlek is weg. Make-up en straatvuilvlekjes behandel je met billendoekjes (de lanoline die er in zit laat de vlekken direct verdwijnen). Bloedvlekjes haal je eruit met een klein beetje spuug (!) op een propje watten en heb je rode wijn gemorst dan gooi je er snel royaal witte wijn over. Vervolgens pak je dan Spa rood en voorzichtig droog föhnen.”
Vlekken in je trouwjurk-6

Een probleem is geen probleem

Volgens mij genoeg bruikbare tips dus. Het moraal van dit verhaal is niet direct dat je vlekken dus heel gemakkelijk weet uit je jurk krijgt, maar meer dat je jurk vies wordt, dit geen probleem zou moeten zijn en je gewoon lekker moet genieten van je prachtige dag. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat hij zo voorbij vliegt, dus dan is het alleen maar jammer om er al te lang bij stil te staan :) En zoals ik laatst een spreuk van Boeddha in de Flow Magazine las: “Als u een probleem heeft, probeert u het op te lossen. Kunt u het niet oplossen, maak er dan geen probleem van”.

Vlekken in je trouwjurk-9

Meer lezen over dit onderwerp? Toevallig heeft Zank You ook een goed artikel over het verwijderen van vlekken!

Zin om meer weg te dromen? Bekijk dan deze blogs: