Pinterest doorgeven aan mijn bruidsfotograaf?

  Pinterest en trouwfotografie

  Ik lees het regelmatig terug in lijstjes van trouwblogs: “wil je graag een bepaalde foto hebben? Vraag dan vooral je bruidsfotograaf om deze foto te maken. Stuur hem/haar gewoon je Pinterest-map door en hij/zij regelt de rest”. Omdat we inmiddels zelf ook steeds vaker van onze bruidsparen te horen krijgen dat ze een map aangemaakt hebben met “wedding-must-haves”, “fotoshoot-ideeën” en “vraag je fotograaf”-foto’s schrijven we deze blogpost.

  En als disclaimer geef ik het heel eerlijk toe hoor, ik ben zelf verliefd op Pinterest. Het is een fantastisch platform waar je heel veel inspiratie kunt krijgen en daarom plaats ik ook deze foto’s van de fabuleuze gestylede trouwdag van Fabienne en Christian ter illustratie, want het oog wil ook wat, maarrrr…

  Vintage-bruiloft-Treeswijkhoeve-C4

  Wat is het probleem van must-haves en afstreeplijstjes?

  Wij vinden het superleuk om onze bruidsparen te vragen wat er zo uniek is aan hun dag. Natuurlijk is elke trouwdag van zichzelf uniek, maar soms heeft bijvoorbeeld de bruid samen met haar moeder enorm veel tijd gestopt in DIY; zelfgemaakte styling. Dit horen we graag van te voren zodat we er extra rekening mee kunnen houden en er ook een paar mooie foto’s van kunnen maken. Natuurlijk fotograferen we alles dat voor onze camera verschijnt, maar met name die kleine fröbels zoals uitgeknipte hartjes, confetti-dipped vazen en zelfgemaakte slingers zijn niet altijd overduidelijk zelfgemaakt. Absoluut doorgeven dus, leuk!

  Maar wanneer je merkt dat je een lijst aan het opstellen bent van letterlijk elk stylingselement van de dag en je boven de 5 punten uitkomt, zou ik even nagaan of dit echt nodig is voor je fotograaf. Zie je vaak details verschijnen op haar/zijn blog, ga er dan vanuit dat het echt goed gaat komen met die foto’s. Mocht je nou een heel speciaal detail hebben zoals een hartje van stof dat in je trouwjurk genaaid is, of een zakdoekje van je overleden oma, meld het meteen.

  Het lastige van afstreeplijstjes is dat je als fotograaf zijnde op een gegeven moment alleen maar op zoek gaat naar alle items van de lijst. Heb ik punt 3 al gevonden en gefotografeerd? Heb ik punt 7 en 11 ook al in combinatie met elkaar op de foto staan? En waar is punt 14 van de lijst?! Je bruidsfotograaf moet heel goed nagaan of alles al gefotografeerd is en kan daardoor echte oprechte momentjes missen. Dat je net even met je beste vriendin staat te kletsen, of dat je oma even checkt of dat mooie vintage-kastje echt zo stevig is als ze het zich kan herinneren van vroeger. Die momenten wil je toch veel liever vereeuwigd hebben?

  Vintage-bruiloft-Treeswijkhoeve-C7

  Waarom kan ik beter niet mijn Pinterest-map doorsturen aan mijn bruidsfotograaf?

  Het lastige is dus dat je fotograaf door de bomen het bos niet meer ziet. Je bent waarschijnlijk al een jaar lang al je favoriete trouwfoto’s aan het verzamelen in een grote map. Is het wel helemaal realistisch om er van uit te gaan dat je fotograaf al die foto’s maakt in dat ene uur? Die Pinterestmap bestaat namelijk uit foto’s die gemaakt zijn met avondlicht, een paar zijn gemaakt vlak na de voorbereidingen (omdat dat bruidspaar hier expliciet om had gevraagd en dus een extra uur voor “bridals” had ingepland), sommige foto’s zijn gemaakt vlak voordat het bruidspaar elkaar zag, er zitten first-look foto’s tussen, hier en daar een foto met een ballon, met glitter-confetti, met bijzonder mooi ochtendlicht, op een heel erg unieke locatie.

  Kortom: wat je ziet is het resultaat van “het beste van het beste” van misschien wel 50 verschillende fotografen. En dan nog van heel diverse bruiloften ook soms. De ene bruiloft vond plaats in de Napa-valley in Californië en de andere bruiloft in de bergen van Zwitserland. En die foto met die leuke sparklers is gemaakt tijdens een reportage waar de fotograaf de hele feestavond aanwezig was en dus tijdens het feest even een half uurtje naar buiten kon om dat speciale effect met dat lichtspoor voor jullie vast te leggen.

  Vintage-bruiloft-Treeswijkhoeve-025

  Zijn er ook ‘gevaren’ aan Pinterest voor mijn reportage?

  Om heel eerlijk te zijn moet ik deze vraag met “ja” beantwoorden. Ramon en ik vinden het heel belangrijk dat we unieke reportages maken en natuurlijk zijn bepaalde elementen van een bruiloft altijd hetzelfde, maar juist tijdens het creatieve hoogtepunt, de fotoshoot, willen we graag alle vrijheid. We kijken daarom ook heel bewust zo min mogelijk naar werk van collega’s. Het is namelijk wel eens voorgekomen dat we dachten: “ah, dit is een typische Fotograaf X-foto, dus laten we die niet maken!”. Het gevolg was dat we met totaal iets anders thuiskwamen. Maar wanneer we verzadigd zijn met beelden van anderen, loop je dus het risico dat je beperkt wordt in je creatieve vrijheid.

  En waarom ook niet, want uiteindelijk wil je toch een reportage die helemaal bij jullie past? Die niet gemaakt is omdat dat ene bruidspaar ook zo en zo stond, maar omdat het paste bij jullie gevoel en bij jullie dag.

  Vintage-bruiloft-Treeswijkhoeve-C10

  Wat kan ik dan eigenlijk wel met Pinterest en mijn bruidsreportage?

  Een tijdje terug schreef ik een algemene blogpost over wat Pinterest is en over hoe je Pinterest in kunt zetten bij het vinden van je trouwfotograaf. Helemaal handig dus, en absoluut gebruiken! Maar als je zelf merkt dat je eigenlijk steeds meer en meer foto’s mooi vindt en die allemaal in die fotoshoot van anderhalf uur wilt proppen zou ik toch even overleggen met jullie trouwfotograaf of jullie verwachtingen realistisch zijn. Ik weet zeker dat hij of zij dolgraag even met je meekijkt om te zien welke kant je op wilt met de fotoshoot. Zo probeer ik altijd een soort van sfeer te vinden in de mappen van mijn bruidsparen. Vaak komt het neer op romantische foto’s, liefst als het kan een extra avondreportage van 30 minuten en indien er tijd is “iets met” ballonnen, stylingselementen van de dag of confetti”. Dus overleg lekker met je trouwfotograaf en kom samen tot een unieke reportage!

  One comment

  Leave a comment