Tips en ideetjes voor jullie reportage

  Aangezien er veel tiplijstjes op internet staan en Ramon en ik tijdens voorgesprekken vaak in herhaling lijken te vallen, hierbij een overzichtje met enkele tips van ‘Mon et Mine’ om een onvergetelijke trouwreportage te maken…

  • Neem tijdens de reportage een vriendin of familielid mee. Als deze persoon nu niet al te moeilijke schoenen aanheeft, kan hij/zij meehelpen met het dragen van het boeket, een kleedje om op te zitten, een paraplu als het regenachtig is of helpen met jullie aan het lachen brengen.
  • Plan voldoende tijd in voor jullie reportage. Het kan zijn dat er file staat en je meer tijd kwijt bent aan reizen dan je gedacht had. Daarnaast kost het ook altijd een paar minuten om in de auto te stappen wanneer je bijvoorbeeld een hoepeljurk draagt en je (toekomstige) echtgenoot de deur voor je open wil houden ;) Wij adviseren om tenminste 1,5 uur te reserveren voor jullie reportage.
  • Ga lekker ontspannen je reportage in. Blijf gewoon jezelf en klets met je aanstaande over van alles en nog wat. Wij zullen af en toe een kleine aanwijziging of hint geven (bijvoorbeeld “wil je heel even in de lens kijken?”), maar proberen eigenlijk zo onzichtbaar mogelijk te zijn, zodat jullie er volledig opstaan zoals jullie zijn. Poseerwerk hoort er een beetje bij, maar we proberen het zoveel mogelijk te beperken.
  • Als je nu een specifiek beeld hebt met betrekking tot je reportage, is het mogelijk om een aantal voorbeelden mee te nemen naar ons, zodat we kunnen zien of dit aansluit bij ons fotografie. We hebben zelf een bepaalde fotografiestijl, maar we zijn altijd in voor iets nieuws. Het maken van een ‘must-have’-list heeft niet zoveel zin, omdat we vrijwel alles op jullie bruiloft vastleggen en moeilijk die lijst kunnen afstrepen tijdens de dag. Mocht er nu iets heel unieks plaatsvinden, dan weten we dat graag van te voren, zodat we al helemaal klaarstaan.
  • Onze voorkeur gaat uit naar locaties die jullie ofwel mooi vinden, of die goed bij jullie passen, omdat je elkaar daar bijvoorbeeld hebt leren kennen. Denk bij het kiezen van locaties na over of het allemaal te lopen is. Vijfhonderd meter bospadlopen op naaldhakken is totaal anders dan op je gympjes. Daarnaast is het ook aan te raden om nu, in de weken voor je bruiloft, al uit te kijken naar binnenlocaties. Denk hierbij aan grote lichte gebouwen of overdekte plekken. Voorbeelden van binnenlocaties zijn: oude fabrieken, kasteeltjes, kloosters, musea, kassen, bioscoop, kroegjes, dierenparken, etc.
  • Stuur je draaiboek door. Jullie hebben hem waarschijnlijk toch al gemaakt, dus als wij ook mee mogen kijken, dan weten wij ook precies wat wanneer plaats vind. Daarnaast kunnen jullie onze contactgegevens doorgeven aan de ceremoniemeester. Je weet nooit of er nog iets achter jullie rug om geregeld wordt.
  • Zon is natuurlijk altijd heerlijk op jullie dag, maar als er een stralend blauwe lucht is, adviseren we om ook zeker een paar schaduwplekken op te zoeken. Op deze manier voorkom je dat de bruid teveel harde schaduwen in het gezicht krijgt, wat niet altijd even flatteus is.
  • Mocht er een momentje waarop jullie foto’s willen maken met jullie daggasten en/of familie, dan is het handig om hier van te voren goed over na te denken. Wij adviseren om niet meer dan 10 combinaties te kiezen, omdat je anders als bruidspaar ook ten minste 10 keer hetzelfde (maar met andere mensen) op de foto staat. Probeer maar eens 10 minuten lang die glimlach erin te houden.

  • Wanneer jullie ook foto’s willen van het opmaken en aankleden van de bruid dan is het verstandig om goed na te denken over de locatie. Een lichte en opgeruimde kamer zorgt voor mooiere foto’s dan een rommelig kamertje waar de gordijnen dicht zijn. Daarnaast is het altijd mooi om alvast een paar foto’s te laten nemen van de jurk die bijvoorbeeld aan een hangertje opgehangen is. Hiervoor moet hij natuurlijk wel al uit de bewaarhoes gehaald worden.
  • Het klinkt misschien een beetje territoriaal, maar we adviseren om niet meer dan 1 of 2 fotografen op hetzelfde moment te hebben. Wanneer jullie ons tijdens de ceremonie als fotograaf hebben en daarnaast nog allemaal flitsende familieleden, dan kan het geheel nogal chaotisch aandoen. Jullie krijgen toch zoveel mogelijk foto’s van ons, dus laat je familie en jezelf lekker genieten ;)
  • In het geval dat wij samenkomen is het voor ons bijna altijd mogelijk om op te splitsen. Ramon kan dan bijvoorbeeld bij de bruidegom thuis foto’s maken, terwijl ik de ochtend van de bruid vastleg.
  • Fotografen hebben ook broodjes nodig :) Wanneer wij komen, stoppen we al onze apparatuur in een rugtas, zodat we zo wendbaar mogelijk zijn. Hier past nog net een flesje water in, maar een compleet overlevingspakket gaat niet lukken. We nemen liever die zware groothoeklens mee, dan dat we gesmeerde bolletjes meeslepen. Als we hier en daar een hapje mee kunnen eten, dan blijven we vol energie en maken we de beste reportages ;)
  • Mocht je tijdens de reportage een idee krijgen voor een foto, of snel even onze foto’s in willen zien, dan kun je dat altijd vragen. Wij zijn vaak druk bezig met foto’s maken en kunnen niet helemaal inschatten of jullie verrast willen worden of liever op de hoogte blijven van alles.

  De lijst is overigens groeiende, omdat wij natuurlijk ook steeds meer ervaring krijgen, dus geef gerust in de comments nog meer tips,.. dan zet ik ze er bij!

  Leave a comment