10 redenen waarom ik zo graag bruidsfotograaf ben

waarom bruiloften 015

Het mooiste beroep is bruidsfotograaf zijn

Volgens mij klaagt iedereen wel eens over zijn of haar werk. Ik betrap mijzelf er ook wel eens op en eigenlijk is dat best jammer. Want wat hebben wij nou om over te klagen? Daarom heb ik deze blogpost geschreven; om mijzelf te helpen onthouden hoe prachtig dit vak is én om te laten zien aan jullie dat ik het mooiste beroep heb dat ik me kan bedenken.

  • Omdat ik de meest bijzondere, intieme, echte momenten mee mag maken uit het leven van twee mensen. Zo hebben we bijvoorbeeld meegemaakt dat een bruid haar familie vertelde dat ze een kindje ging krijgen. En we hebben een keer meegemaakt dat er een aanzoek plaatsvond, voor onze lens! Een echte verlovingsshoot dus.
  • Dat ik kan kiezen om mijn tijd in te delen zodat ik ook vrije tijd kan spenderen met mijn dochter. Want laten we eerlijk wezen, werken is fijn, maar vrije tijd is ook heel fijn, toch? We kunnen onze uren zo indelen dat we in het hoofdseizoen bijvoorbeeld overdag bij Emmily kunnen zijn en dan in de avond nog een paar uurtjes doorgaan. Gelukkig hebben we ook een fijne gastouder die op Emmily past, maar als het straks weer lekker weer wordt, zullen we af en toe even “spijbelen” en lekker in de zon zitten, al dan niet met kind, en cappuccino.

Omdat we met sommige stellen na jaren nog steeds fijn contact hebben. Ik noem Marvin, ik noem Kristel & Erik en ik noem Fab’ & Chris’. Allemaal nog steeds contact mee. En Sofie kom ik regelmatig tegen, en Kim, en en en ;)

waarom bruiloften 008waarom bruiloften 019waarom bruiloften 005
Creativiteit in elke trouwfoto

  • Omdat ik alle creativiteit van de wereld kwijt kan. Natuurlijk hoeft niet elke trouwfoto “moeilijk” te zijn, maar soms is het echt enorm te gek dat je net zo lang kunt puzzelen totdat een aantal details perfect tot hun recht komen, of totdat een bruidspaar perfect binnen een kader valt. Fotografie is ons “medium”. Ik zou soms willen dat ik goed kon tekenen, maar zolang ik dat niet kan word ik heel erg blij van bruidsfotografie.
  • Omdat je een bruiloft nog zo veel kunt plannen, er gebeuren altijd onverwachte dingen. Bijvoorbeeld een bruiloftsgast die (ondanks dat ze eigenlijk niet kon komen doordat ze gisteren bevallen was) toch komt, of een opa die spontaan in zingen uitbarst en een serenade aan het jonge bruidspaar brengt.

waarom bruiloften 010waarom bruiloften 011waarom bruiloften 018

Kleurrijk werk, altijd bleven leren en opzoek naar het perfecte plaatje

  • Omdat iedereen op zijn mooist is, helemaal op van die bruiloften waar iedereen ineens besluit zich aan een dresscode te houden. Vaak pakken alleen de dames flink uit, maar tegenwoordig doen heren ook steeds meer hun best. En dan het mooie weer, het lekker eten en een fijn sfeertje. Ik kan niet wachten tot het trouwseizoen weer begint!
  • Omdat je nooit uitgeleerd bent. We doen ons best om workshops te volgen, zowel online als in “real-life”. En als we inspirerend werk zien van gevestigde fotografen zoals Abelardo Morell of Nick Brandt of Diane Arbus of vrijwel elke Magnum-fotograaf dan worden we daar door geïnspireerd. Net als dat we ook continu bezig blijven met het fotograferen van onze dochter.
  • Het is nu of nooit: the thrill of the chase. Op zoek gaan naar dat ene beeld, of wachten op dat moment waarop alles precies samenvalt in 1 foto.

waarom bruiloften 017waarom bruiloften 012waarom bruiloften 001waarom bruiloften 007

Liefde is aanstekelijk

  • Omdat liefde inspireert. Hebben jullie dat ook? Dat je je extra verliefd of geliefd voelt, wanneer iedereen in je omgeving lief doet naar elkaar?
  • Omdat ik dingen meemaak waar ik van kan genieten zonder dat ze voor mij zelf hoeven te zijn. Een prachtig gestylede dinertafel bijvoorbeeld, met het prachtigste eten en de mooiste wijnen. Of die keer dat het bruidspaar besloot om een fles met 30 jaar oude port te drinken bij het dessert en daarna meteen nog eentje. Of die bruiloft waarbij de gasten vermaakt werden met “oude spelen”. Of die prachtige Great Gatsby-bruiloft die we van heel dicht bij mee konden maken.

En het werk is echt niet altijd makkelijk hoor. We zullen binnenkort een blogpost online zetten waarin we laten zien wat we nou eigenlijk de hele week “doen”. Maar zelfs als we een miljoen zouden winnen, zouden we nog dit werk blijven doen. Beloofd.