Bruidsfotografie Mon et Mine | Blog | Bruidsreportage - Trouwreportage - Bruidsfotograaf
14
Apr
2015

Turkse Bruiloft Allure Utrecht-022

De muziek begint te spelen en een groep mooie jonge vrouwen loopt naar de dansvloer. Stuk voor stuk beginnen ze te dansen, bij het eerste nummer al. Alsof ze dit van te voren hebben afgesproken. Een Turkse bruiloft, zo heb ik me laten vertellen, heeft erg veel symboliek en erg veel dans. Twee dingen die wij heel erg leuk vinden om te fotograferen.

De ochtend begon dan ook met een speciale ceremonie waarbij de bruid een rood lint omgeknoopt krijgt door haar broer. Vervolgens is het de vraag of de bruidegom daadwerkelijk binnen ‘mag’ komen om zijn bruid op te halen. Er moet namelijk flink onderhandeld worden, symbool voor “we willen ons meisje niet laten gaan!”. Vervolgens wordt er buiten nog eens flink gedanst, zodat het hele dorp weet dat er iets feestelijks gaande is.

De fotoshoot met Dilan en Sander hebben we gedaan bij de ENKA-fabriek. Echt onwijs leuk dat dit stel koos voor zo’n heerlijke vervallen industriële fotolocatie. Dilan had deze locatie al eerder via onze site gezien en was er helemaal enthousiast over en wij natuurlijk ook. Na de fotoshoot ging het gezelschap onderweg nog even iets eten, want Turkse feestavonden zijn bijzonder gastvrij qua eten en drinken voor de gasten, maar als bruidspaar zijnde schiet het er best wel een beetje bij in soms, om te eten.

Toen het bruidspaar bij hun eigen (!) feestzaal Allure aankwam, kon het feest goed beginnen. Onder luid kabaal van een davul en zurna (fluit en trommel) kwam het bruidspaar binnen, weer dansen, weer feesten, weer vrolijkheid op de dansvloer! En hoe bijzonder is het dan om te merken dat er inmiddels een man of 700 aan gasten aanwezig is? Toen het bruidspaar een half uur had gedanst was het tijd om lekker te gaan eten. Inmiddels was het al een uurtje of negen, dus hadden wij ook wel zin in wat heerlijke Turkse gerechten.

Na het diner was het tijd voor de “Taki-ceremonie”, een ceremonie waarbij alle daggasten hun geschenken aanbieden (vaak geld of goud) en dat opspelden bij het bruidspaar. Als bedankje kregen ze vervolgens een prachtig doosje om Turks Fruit in te serveren bij de thee. Enorm indrukwekkend om mee te maken, omdat het totaal anders is dan de Hollandse manier van gesloten envelopjes geven. Na dit moment danste het bruidspaar nog een keer rond, werd de bruidegom ontvoerd (en kwam hij weer terug), werd er nog veel meer gedanst, ook door de oudere vrouwen en werd de avond afgesloten door de overgang van traditionele muziek naar moderne muziek. Toen Ramon en ik klaar waren en naar buiten liepen hoorden we op de achtergrond eindelijk een bekend nummer; het misschien wel meest bekende Turkse zomernummer “Simarik” van Tarkan, smak smak ; )

Lees meer..

2 reacties
11
Apr
2015

Hennafeest Turkse Bruiloft Allure Utrecht-018

“Kunnen jullie eigenlijk ons Henna-feest ook nog vastleggen?” Ehm, ja hoor! We hebben nog niet eerder een Hennafeest meegemaakt, maar we zijn voor heen veel in: Hennafeest, fotografie, afgelopen weekend, zie hier.

Dilan & Sander zijn de eigenaren van een gigantische feestzaal in Utrecht genaamd ‘Allure Party Cente‘, dus hoe tof is het dan wanneer je je eigen bruiloft ook op die plek kunt regelen? En naast de bruiloft dus ook het Hennafeest, voor de mensen die net als wij niet wisten wat dit was: een feest dat draait om het “weggeven van de bruid”. Ze neemt tijdens het feest afscheid van haar familie en wordt overgedragen aan de volgende familie. Heel bijzonder om mee te maken, omdat er dus ook henna gebruikt wordt. Wij dachten eerst: “leuk! Met van die mooie tekeningetjes en zo”, maar het bleek heel anders te gaan.

Op een gegeven moment, wanneer de gasten heerlijk gegeten hebben en al een paar uur dans achter de rug hebben, kleed de bruid zich om. In dit geval had Dilan een kaftan aan die haar oma uit Mekka had meegenomen. De lichten werden gedoofd en een hele stoet vrouwen kwam binnen, met sluiers en brandende kaarsjes. De bruid ging op een mooie stoel zitten, haar aanstaande kwam er bij en ze hield haar hand dicht. Haar schoonmoeder opende hem met een gouden muntje waarna een vrouw uit de familie henna op haar handpalm smeerde. Niet met allemaal sierlijke tekentjes, maar gewoon een klein rondje. De bruidegoms vinger werd ook ingesmeerd met Henna. Vervolgens bleef dit de hele avond zitten om er voor te zorgen dat de henna nog dagenlang te zien zou zijn. De bruidegom bedankte zijn schoonfamilie, gaf de bruid een kus op haar voorhoofd en vervolgens ging iedereen weer dansen.

Kippenvelmomentje (voor ons dan), toen de band even ophield met spelen en de oudere vrouwen voorzongen, in het Turks, waarna de jongere vrouwen hun nazongen. En dit allemaal luidkeels, al dansend in de rondte. Prachtig! Wat een geweldige mooie cultuur.

Lees meer..

Geen reacties
8
Apr
2015

Taart aansnijden bruiloft Mon et Mine-12

“Maar fotograferen jullie eigenlijk ook foto’s van het taartaansnijden?” Ik was een beetje ontdaan van deze vraag en wilde eigenlijk zeggen: “ja natuurlijk doen we dat!”. En toen besefte ik waar de vraag vandaan kwam. Deze bruid had heel wat reportages gezien die wij het afgelopen jaar gemaakt hadden, maar had misschien 1 keer een taartmoment-foto gezien. Logisch dus dat ze haar vraag stelde.

Op ons blog staan erg veel bruidsreportages, maar we kunnen ze niet allemaal plaatsen. En als we een blog plaatsen kiezen we ook alleen voor die foto’s die je niet zo snel bij een andere collega zult zien. Een foto van een bijzonder emotioneel moment, een uniek vastgelegd detail of juist een overzicht van een te gekke locatie. Omdat we willen proberen mensen zo lang mogelijk te trakteren op te gekke foto’s laten we vaak die groepsfoto’s, taartfoto’s en tekenfoto’s niet zien.

Maar, omdat we bovengenoemde bruid heel goed begrijpen, zullen we eens een kleine collectie taart-moment-foto’s plaatsen hier. We beginnen altijd met een overzichtje van de taart(-entafel), fotograferen vervolgens het aansnijden, eventueel de eerste hap en kusje en fotograferen daarna nog de gasten die genieten van de taart. Vaak zie je ook kleine kindjes of zelfs volwassenen die staan te watertanden bij al dat lekkers!

Ga je binnenkort trouwen en vraag je je af of we ook foto’s van “vul maar in” hebben, laat het ons vooral horen! : ) Lees meer..

Geen reacties
30
Mar
2015

momenten-emotie-monetmine-1

Er is al veel over geschreven; de zogenaamde unplugged weddings. Het idee dat alle gasten hun mobieltjes, tablets en camera’s laten liggen, zodat ze de bruiloft volledig ‘apparaatloos’ meemaken. Ik heb er zelf ook al eerder over geschreven en ben volledig voorstander. Het is immers vervelend voor het bruidspaar om tijdens hun trouwceremonie tegen allemaal camera’s aan te moeten kijken, in plaats van gasten, en soms is het voor bruidsfotografen ook lastig, omdat ze niemand in de weg willen staan en tegelijkertijd hun werk willen doen.

Maar toch knaagde er nog iets aan mij. Was het niet zo dat ik het zelf gewoon lastig vond om mijn „territorium” te delen met anderen tijdens een bruiloft? Normaal gesproken was jij als trouwfotograaf zijnde de enige die foto’s maakte, maar ineens stonden er tientallen gasten met hun mobieltjes, tablets en camera’s mee te fotograferen en kwam iedereen met gedenkwaardige beelden thuis.

Toen Ramon en ik zelf gingen trouwen merkten we dan ook dat we ineens veel makkelijker waren bij het onderwerp “meefotograferende gasten”. We hadden namelijk zelf gezien dat dat filmpje van de weddingplanner en die kiekjes van onze moeders enorm veel waard waren. Je kreeg het beeld snel te zien en kon dus heel snel weer terugkeren naar dat moment. Maar toch was ik het nog niet helemaal eens met het idee dat iedereen maar gewoon lekker moet fotograferen.

Zojuist las ik een stuk in de Flow Magazine (nummer 5) van 2012. In een interview met psycholoog en mindfulnesstrainer Rob Brandsma wordt gesproken over het fenomeen waarbij mensen steeds minder bewust lijken te genieten van momenten en steeds vaker hun camera pakken om even snel „dit vast te leggen”. Hierbij lijkt het alsof het moment zelf van ondergeschikt belang is aan het kunnen delen van dat moment. Niet alleen het delen zelf, maar ook het kunnen laten zien dat je iets meemaakt in het leven. Het eerste is prima, maar het tweede is niet aan te raden. Helemaal niet op een bruiloft, want wat is nu van groter belang? Het feit dat je kind trouwt en je er volledig bij bent voor hem of haar of het snel delen van een fotootje op Facebook?

Rob Brandsma schrijft: „Het lijkt wel alsof we geen moment meer durven te verliezen. En juist doordat we elk moment tot iets gedenkwaardige maken, verliest het aan waarde”. Hij zegt ook dat we continu aan het focussen zijn om te zien of iets deelbaar is, in plaats van het volledig ervaren van het moment. We kijken alleen nog naar beeld en vergeten daarbij te ervaren. „Echt plezier ervaren we via de zintuigen. Door te voelen, te ruiken, te proeven, te dansen, te lachen of te huilen. Dan pas is een ervaring echt doorleefd. Als je constant gefocust bent op de buitenwereld lukt dat niet”.

Ik vind deze manier van denken prachtig en wil hem dus graag met jullie delen hier. En jullie voelen hem misschien al aankomen,.. het is een pleidooi voor het boeken van een fotograaf die juist dit beeld voor jullie kan regelen, zodat ieder ander kan genieten op jullie dag. Laat ons gewoon die foto’s maken zodat jullie zelf en ook vooral jullie familie en vrienden alles behálve dat fotograferen hoeven te doen. Dan zijn de foto’s achteraf ook zo veel meer waard, omdat je ze dan zelf nog veel meer diepte kunt geven met je ervaring. Kortom: jullie zorgen voor de ervaringen, dan zorgen wij voor de foto’s : )

Inspiratiebron: Flow Magazine 5 (2012) „Super mooie #schapenwolken”, p66-p69.

Geen reacties
23
Mar
2015

Bruidsfotografie Workshop Klooster Nieuwkerk Goirle-c4

We hebben tot nu toe 4 workshops gegeven en dus ging het kriebelen: hoe kunnen we eens iets totaal anders doen dan de vorige workshops? Oplossing: een Masterclass geven. Ditmaal dus niet over business en marketing, niet over visie, prijsstelling en cashflow, maar puur over fotografie. Oké en een half uurtje business, maar alleen als afsluiter van de dag.

Omdat we al heel lang wilden samenwerken met Anne-Floor van Heerlijk & Hecht en dan niet op een styled shoot of zo, maar echt haar voor een feestje in wilden schakelen, besloten we om te vragen of ze de catering van de Masterclass wilde verzorgen. En haar antwoord was een enthousiast en volmondig JA!

En dus reden we deze week naar Klooster Nieuwkerk te Goirle, een prachtig, nog vrijwel onontdekt plekje vlak bij Tilburg. We overnachtten in de buurt en sleepten die ochtend onze fototassen mee om een fijne dag te hebben met onze cursisten.

De dag begon met theorie over fotografie, de keuzes die we maken bij het fotograferen van een bruiloft en de dingen die je kunt doen om bruidsreportages nog nét iets leuker te maken voor jezelf. Vervolgens hadden we een heerlijke lunch, nog een stukje theorie en konden we de camera’s pakken. We maakten eerst een heel aantal foto’s van de prachtige gestylede taartentafel en toen het bruidspaar gearriveerd was begonnen we met de fotoshoot van hun tweetjes. Ramon liet zien hoe wij gebruik maken van licht, terwijl ik iets meer inging op het vastleggen van details. We hadden een flinke feedbacksessie en een goede drie uur verder gingen we naar binnen voor een superfijne avondmaaltijd.

Na het diner, compleet met auberginekroketjes, kaasplankje en couscous, gingen we verder met flitstechnieken en het gebruik van een videolamp. Vervolgens namen we afscheid van het bruidspaar en rondden we de Masterclass af. Volgens mij is het een succesvolle dag geweest!

Wil je op de hoogte blijven van de volgende masterclass en/of workshop bruidsfotografie dan klik je gewoon even op het linkje.

Lees meer..

Geen reacties
11
Mar
2015

Wij fotograferen niet zo vaak styled shoots. Deels omdat we best druk zijn, ook in het laagseizoen en deels omdat ze soms best statisch over kunnen komen. Maar voor Kristel maakten we graag een uitzondering. Sterker nog… ik vroeg haar eens per zoveel maand of ze al toe was aan een styled shoot. Haar eigen bruiloft was namelijk te gek gestyled en dus kon dit alleen maar waanzinnig mooi gaan worden.

Het thema van de shoot was “vintage botanical”, een mix van zachte tinten, een prachtige kas en geweldige bloemen. Kristel had ons deze winter al een moodboard toegestuurd en aan de hand daarvan kregen we er steeds meer zin in. Het sfeertje dat neergezet werd was dromerig, romantisch, fris en een tikje industrieel. Helemaal zoals wij het graag fotograferen.

De leveranciers die deze shoot mogelijk hebben gemaakt zijn:

Stylist: Kristel van der Zwan (en Erik Eggink): Oh Happy Day Styling, ik ga jou zo nog even extra benoemen, want wow!
Bruidspaar: Jan & Marloes, twee hele lieve en mooie mensen.
Bloemwerk: Bloom Your Life, Marte heeft zo’n heerlijke eigen herkenbare stijl, prachtig.
Trouwjurk: De Bruidshoek, Rembo Styling, wat een heerlijke dromerige trouwjurkcollectie.
Styling Bruidegom: Atelier Scotch, Scotch & Soda, geregeld via Erik, hoe kan het ook anders ; )
Visagie & Haar: Debbie voor The Beautiful Bride Company, wat onwijs fijn dat je zo last-minute kon komen. Heerlijk om met je te werken en zo snel ook!
Locatie: Boerderij Langerlust, een locatie met diverse zalen, veel mogelijkheden en een heerlijke lichte kas!
Weddingcake: Sugarlips Cakes, heerlijke taarten, eigen stijl, prachtig afgewerkt.
Stationery: Met Marjet, super om te zien wat er allemaal mogelijk is qua stationery. Perfect passend in deze stijl.
Sieraden: Nadine Kieft. Wat een prachtige handgemaakte sieraden. Uniek en dus net even anders. En ze kan zelfs met fair-trade goud werken.

En ik wil toch nog even een extra shoot-out doen naar Kristel. Wat heb je het onwijs mooi gestyled, wat heerlijk om zo iets moois te zien ontstaan op een blanco canvas. Ik kan niet wachten tot we weer samenwerken en ik ben benieuwd naar al het moois dat nog gaat komen in de toekomst!

Lees meer..

3 reacties
7
Mar
2015

Trouwen-in-de-zomer-7

Een goed jaar geleden schreef ik al een korte blogpost over het inplannen van de fotoshoot. Omdat veel bruidsparen in het voorjaar hun planning maken schrijven we dus opnieuw deze tips op, wie weet kunnen jullie deze informatie gebruiken voor jullie eigen bruiloft.

Eigenlijk hebben we echt twee verschillende indelingen die we vaak meemaken. De ene planning heeft een fotoshoot en de andere planning juist niet. De fotoshoot is echt een flink tijdsblok op je trouwdag en daarom heb je meerdere opties qua wanneer je hem het beste kunt laten plaatsvinden. Omdat we zelf merken dat veel bruidsparen geen idee hebben hoe een gemiddelde trouwdag er uit ziet schrijven we dit blog.

Lees meer..

Geen reacties
6
Mar
2015

Bruidsfotografie Workshop Koetshuis Hulshorst-001

Twee keer per jaar geven we een workshop Bruidsfotografie, vaak 1 in het voorjaar en 1 in het najaar. Dus hebben we dit voorjaar 2 events gepland staan, maar het eerste event was afgelopen woensdag bij Koetshuis Hulshorst, een locatie waar we ook al een keer eerder geweest waren voor een hippe rock ‘n roll bruiloft.

Deze keer hadden we een fijne groep cursisten met beginners en gevorderden. Het enthousiasme voor fotografie was in ieder geval bij iedereen goed terug te zien! In de ochtend werden we verwelkomd met een heerlijk taartje en vrijwel direct begonnen we met het ochtendprogramma. Omdat we weer veeeel te uitgebreid antwoord gaven op vragen en we meer sheets hadden dan de vorige keer, liepen we een klein beetje uit, maar dat konden we in de middag weer inhalen.

Rond het middaguur verschenen Annemarie en Erik, 1 van onze bruidsparen uit 2013. Destijds was hun lente-bruiloft ook al zo koud, dus we moesten meteen terugdenken aan hun dag. Destijds was het ook zo leuk dat ze een weekje na onszelf trouwden en we dus met een heel andere kijk op bruiloften gingen fotograferen. Ze hebben de hele middag model gestaan, zodat wij konden laten zien hoe we normaal gesproken te werk gaan en onze cursisten ook een aantal mooie beelden konden maken.

Rond 17:30 waren we klaar met onze presentatie, namen we afscheid van onze cursisten en pakten we de auto in om weer richting Elburg te rijden. Een fijne dag, met veelal droog weer (wat fijn is voor de fotoshoot), enthousiaste cursisten, lieve cadeautjes voor Emmily en een fantastisch team bij Het Koetshuis. Voor herhaling vatbaar  :)

Lees meer..

Geen reacties
23
Feb
2015

Proefmiddag Trouwen Kasteel Wijenburg-010

Er zijn een paar locaties in Nederland waar we met enige regelmaat terugkeren. Dat kan zijn omdat het gewoon een populaire locatie is, of omdat we op de een of andere manier een match zijn met die locatie. Kasteel Wijenburg is een goed voorbeeld. We komen er inmiddels een keer of twee per jaar en mogen er deze December ook weer naartoe voor een winterbruiloft (whoohoo, mét twee superschattige kinderen op die bruiloft!).

Omdat we dus meerdere malen bij Wijenburg geweest waren werden we uitgenodigd om onszelf te presenteren tijdens de “Generale Repetitie”. Dit is een evenement waar bruidsparen naar toe komen die dit geweldige kasteeltje in Echteld hebben vastgelegd en eens mee willen maken hoe een bruiloft er nou zo’n beetje uit zou zien. Een heel aantal trouwleveranciers presenteren hier wat ze kunnen en wij dus ook.

Vandaar dat we een kleine selectie foto’s hebben gemaakt en die hier laten zien. Heel apart om op deze locatie te zijn zonder dat we een echte bruiloft vastleggen, en misschien hebben we daarom ook wel alsnog foto’s gemaakt. Gewoon omdat het kan. Met een extra groet naar het team van Wijenburg (en in het bijzonder Martine (van die fantastische verhalen over het kasteel en de wijnen), collega Peter Kos, Eva van La Nou Nou, de superlieve hond Saartje en al die andere fijne collega’s en bruidsparen die aanwezig waren.

Lees meer..

Geen reacties
19
Feb
2015

Bruiloft-Deining-aan-Zee-Castricum-012

Nu gaan we niet alle reviews, aanbevelingen en referenties in een blogpost verwerken hoor, maar op deze zijn we zo trots en hij is zo gedetailleerd dat we hem toch even extra willen showen. Marijke & Jeroen hadden een winterbruiloft en die vond grotendeels plaats bij Deining in Castricum aan Zee.

“Toen we besloten te gaan trouwen, wisten we één ding zeker: Ramon en Hermine moeten onze bruiloft vastleggen. Jullie fotoseries zijn namelijk zo echt, de foto’s sprankelen, de mensen stralen en de kleuren zijn prachtig. Bovendien laten jullie foto’s geen clichés zien. Dat laatste vonden we misschien wel het allerbelangrijkst. 

We zijn ont-zet-tend blij met de uiteindelijk fotoserie. Het plezier en de liefde spat van de foto’s. En elke keer dat we de fotoserie bekijken, vallen nieuwe details op. Favorieten zijn in ieder geval de foto van Jeroen en zijn zus, beiden in een andere kamer. Maar ook de foto van opa en mij is prachtig, of die foto dat oma door de sneeuw naar huis wordt gebracht. Of die foto van onze first look, tijdens het rijst strooien. Ach, ze zijn allemaal zo mooi. Elke keer hebben we een andere favoriet. Wij staan op de foto’s zoals we in het echt ook zijn, en daar zijn we heel, heel, heel erg blij mee.”

Bruiloft-Deining-aan-Zee-Castricum-018

Marijke & Jeroen-218-2

Bruiloft-Deining-aan-Zee-Castricum-031 

En ze schrijven verder nog het volgende:
“Jeroen en ik zeiden na afloop tegen elkaar dat het jammer is dat we niet vaker een hele dag twee fotografen om ons heen hebben. De fotoreportage die jullie van onze bruiloft hebben gemaakt is één groot cadeau. Jullie hebben de dag weten te vangen in prachtige plaatjes. 
 
Eén tip voor mensen die willen beknibbelen op bruidsfotografie: niet doen. Het is de investering waard! Door een geslaagde fotoreportage geniet je nog langer van je bruiloft. 
 
Bedankt voor jullie mooie werk en het plezierige contact. Wij zullen jullie aanbevelen!”

Geen reacties