Nicoline & Dennis trouwen in Heenvliet

19 mei 2015 | By Bruidsfotografie | Geen reacties

Bruidsfotografie Spijkenisse Heenvliet Abbenbroek-025

Wat ik zo mooi vind aan Nicoline zijn die lachrimpeltjes bij haar ogen. Ik zag ze in de ochtend al en hoopte dat we die veel zouden zien tijdens deze bruiloft. En gelukkig was dat ook het geval. In het huis van haar ouders had de familie zich verzameld en het was dan ook een heerlijke gezellige boel. Mensen werden gekapt, hier en daar werd make-up geregeld, donuts en taartjes werden uitgedeeld, Nicoline’s nichtje fladderde door het huis en vooral werd er heel veel gelachen.

Dit was echt zo’n bruiloft waar alles fijn was. Het weer was perfect, de ceremoniemeesters hadden er goed de wind onder, het eten van Heerlijk & Hecht was weer fantastisch en er waren heel veel lieve mensen. De dag was eigenlijk, zoals Nicoline’s vader de speech van haar moeder samenvatte: “precies goed, met een lach en een traan”. En inderdaad, wat een heerlijke emotie! Ramon en ik hebben een paar keer onze eigen tranen moeten wegslikken. En wat Ramon maar bleef herhalen was het feit dat Dennis in de ochtend zo stoer overkwam, maar naarmate de dag vorderde steeds meer op leek te gaan in de dag. Bruidegommen die hun tranen durven te laten gaan… kippenvel!

Eigenlijk kan ik het daar wel bij laten, want de foto’s zouden voor zich moeten spreken. Mooi licht, mooie mensen, mooi eten, mooie emotie. En over een paar weken mogen we Nicoline & Dennis’ vrienden Linda & Jeffrey vastleggen. Nu al zin in!
Lees meer

Dikke Graaf Amsterdam

13 mei 2015 | By Locaties | Geen reacties

Dikke Graaf Amsterdam-003

Dit is de e-mail van Birgit:

Ik bekijk jullie foto’s en ben helemaal super enthousiast. Dit IS het! Zo wil ik ook graag fotograferen, maar dat terzijde. Ik zie dat jullie een site hebben met bruidsreportages. Nou zou ik het zo geweldig vinden als jullie 1 x een “out of the box” fotoreportage zouden willen maken van 2 jonge jongens, broers: Erik & Jochem, 23 en 26 jaar, die de stap hebben gewaagd een eetcafe in Amsterdam aan de Wilhelminastraat 153 in Amsterdam te openen “Dikke Graaf” genaamd. Als stimulans voor deze 2 topgozers zou ik het zo leuk vinden om de bekendheid en de gezellige sfeer in het cafe en de keuken vast te leggen met jullie topfoto’s. Zouden jullie dit misschien willen overwegen. Ik zou het een eer vinden. 

En dit is wat ik terug mailde:

(Ik zal jullie alle mails die mijn twijfels benadrukken onthouden, maar:) Nou, dik overleg hier. Ik wil het graag doen, Ramons hart ligt bij andere zaken. Vandaar dat je het met mij zou mogen/kunnen/moeten doen : ) Als je dat ok vindt is hier mijn voorstel.

Birgit stemde in en dus een persoonlijk project, eentje voor mij alleen! Ahhh, spannend! Dus deze week ging ik netjes in mijn Skoda op weg naar Amsterdam. Nadat ik met gevaar voor eigen leven enkele trams had ontweken en een perfect parkeerplaatsje had gevonden stapte ik binnen bij Dikke Graaf. Een geweldig leuke tent in hartje Amsterdam. Zo’n zaak waar we vaak langskomen, onderweg naar een bruiloft en dan denken: “als we genoeg puf hebben vanavond, gaan we hier eten!”. En dan komt het er telkens niet van. Verse muntthee, heerlijke cappuccino’s, voor de echte kenner heerlijke wijnen en dan dat eten! Jochem en Erik zijn inderdaad twee superenthousiaste eigenaren. Passie voor hun zaak, liefde hebbend voor mooi en eerlijk eten en dat ook gewoon graag met je willen delen. Ik heb zowaar rauwe zalm gehad, had zo een oester kunnen wegtikken en heb een perfecte tournedos gehad. Oh ja, en dan die hamburger, laten we het daar niet over hebben ;)

Afin, een superleuke opdracht dus om te doen. Mijn liefde voor eten, details, mensen en fotografie gecombineerd in 1 uitdaging. En als “ode aan Dikke Graaf”, een aantal foto’s op onze website.
Lees meer

Playtime!

6 mei 2015 | By Experimenten | Geen reacties

Flits en Videolamp test-005

Het stond al een tijdje op m’n wensen-lijstje: eens oefenen met een aantal technieken en een nieuwe camera, zonder de druk van een loveshoot of bruiloft. Nu hebben we de woonkamer al een aantal keer gebruikt om op elkaar te oefenen, maar dat is het vaak ook weer niet helemaal. Dus vroegen we Marvin & Angela (zelf ook een fotografenduo) of het hun niet leuk leek om voor elkaar model te staan. Zo konden we allemaal rustig wat dingen uitproberen. Als er een leuke foto bij zou zitten dan zou dat een bonus zijn. ;) Bij deze het resultaat! Lees meer

Nieuwe website staat online

29 april 2015 | By Nieuws | Geen reacties

emmily-laptop

“Maar jullie vorige website was prima toch?”. Wanneer we collega’s en bruidsparen vertelden over ons winterproject (onze nieuwe website) kregen we bovenstaande vraag vrij vaak. En dat klopt ook wel, onze website was prima. Maar prima is soms niet helemaal goed- of ‘nu genoeg’. Dus daarom zijn Ramon en ik vorig najaar, zo’n beetje rondom mijn zwangerschapsverlof, gaan zitten en denken en tekenen.

Wat moest de nieuwe website zeker hebben? Wat was er mis met de oude en hoe konden we dat verbeteren? Onze oude site had bijvoorbeeld een incomplete weergave van onze bruidsfotografieworkshops, we wilden onze favoriete bruiloften nog duidelijker naar voren laten komen en duidelijker laten zien wat het voordeel is van twee bruidsfotografen op je bruiloft. Want dat is wat we doen: bruiloften fotograferen, met twee fotografen die onwijs veel van hun vak houden en die enthousiasme graag op hun website laten zien. Doormiddel van goede foto’s, duidelijke teksten en hier en daar een filmpje. En het liefst met zo veel mogelijk enthousiaste referenties van bruidsparen.

Dus hierbij: onze nieuwe website! Ondertussen hebben we een nieuwe werkkamer, een nieuw seizoen en nu ook een nieuwe website. We hopen dat de bruidsparen die ons al langere tijd volgen het helemaal leuk vinden en toekomstige bruidsparen enthousiast worden over onze fotografie.

Bruidsfotografie Landgoed Het Roode Koper Ermelo

23 april 2015 | By Bruidsfotografie | Een reactie

Bruidsfotografie Landgoed Roode Koper ermelo-030

A Dutch man and a Chinese woman, living in America, decided to get married in Holland. Kind of in the middle between Hong Kong and California. Destination wedding time! We really really loved to shoot this wedding and we will give you a few reasons why:

  • Iris & Warner are such a lovely couple. They kissed and hugged the entire day. They gave each other pretty gifts, exchanged the cutest wedding vows, but foremost they couldn’t stop looking at each other.
  • There was a lot of great music. During the day we heard classical music and in the evening the Saxophonist Justin played some great tunes. And I nearly forgot to mention the Line-Dancing class Iris’ father hosted that evening.
  • The weather was perfect. You never know what to expect in Holland, especially in the springtime, so having sunshine all day is a blessing.
  • They had the best masters of ceremony ever! Friendly, flexible and funny at the same time.
  • There were so many kids! We still missed our baby Emmily, but having so many great kids to photograph is a real treat.

Warner en Iris zijn getrouwd, en hoe! Ze hadden de prachtige Relais en Chateaux-locatie “Het Roode Koper” in de buurt van Ermelo direct op het oog toen ze besloten te trouwen, omdat Warner hier als kind meerdere keren geweest was. Sterker nog: Iris wist al dat ze hier wilde gaan trouwen, voordat ze daadwerkelijk gevraagd was!

De dag was prachtig. Lieve mensen, bridesmaids en groomsmen, fantastisch weer, heel veel schattige kindjes, fijn eten, mooie momenten, kortom: wij vonden het heerlijk om deze bruiloft vast te mogen leggen! Lees meer

Turkse Bruiloft Allure Utrecht

14 april 2015 | By Bruidsfotografie | 2 Reacties

Turkse-Bruiloft-Allure-Utrecht-021

De muziek begint te spelen en een groep mooie jonge vrouwen loopt naar de dansvloer. Stuk voor stuk beginnen ze te dansen, bij het eerste nummer al. Alsof ze dit van te voren hebben afgesproken. Een Turkse bruiloft, zo heb ik me laten vertellen, heeft erg veel symboliek en erg veel dans. Twee dingen die wij heel erg leuk vinden om te fotograferen.

De ochtend begon dan ook met een speciale ceremonie waarbij de bruid een rood lint omgeknoopt krijgt door haar broer. Vervolgens is het de vraag of de bruidegom daadwerkelijk binnen ‘mag’ komen om zijn bruid op te halen. Er moet namelijk flink onderhandeld worden, symbool voor “we willen ons meisje niet laten gaan!”. Vervolgens wordt er buiten nog eens flink gedanst, zodat het hele dorp weet dat er iets feestelijks gaande is.

De fotoshoot met Dilan en Sander hebben we gedaan bij de ENKA-fabriek. Echt onwijs leuk dat dit stel koos voor zo’n heerlijke vervallen industriële fotolocatie. Dilan had deze locatie al eerder via onze site gezien en was er helemaal enthousiast over en wij natuurlijk ook. Na de fotoshoot ging het gezelschap onderweg nog even iets eten, want Turkse feestavonden zijn bijzonder gastvrij qua eten en drinken voor de gasten, maar als bruidspaar zijnde schiet het er best wel een beetje bij in soms, om te eten.

Toen het bruidspaar bij hun eigen (!) feestzaal Allure aankwam, kon het feest goed beginnen. Onder luid kabaal van een davul en zurna (fluit en trommel) kwam het bruidspaar binnen, weer dansen, weer feesten, weer vrolijkheid op de dansvloer! En hoe bijzonder is het dan om te merken dat er inmiddels een man of 700 aan gasten aanwezig is? Toen het bruidspaar een half uur had gedanst was het tijd om lekker te gaan eten. Inmiddels was het al een uurtje of negen, dus hadden wij ook wel zin in wat heerlijke Turkse gerechten.

Na het diner was het tijd voor de “Taki-ceremonie”, een ceremonie waarbij alle daggasten hun geschenken aanbieden (vaak geld of goud) en dat opspelden bij het bruidspaar. Als bedankje kregen ze vervolgens een prachtig doosje om Turks Fruit in te serveren bij de thee. Enorm indrukwekkend om mee te maken, omdat het totaal anders is dan de Hollandse manier van gesloten envelopjes geven. Na dit moment danste het bruidspaar nog een keer rond, werd de bruidegom ontvoerd (en kwam hij weer terug), werd er nog veel meer gedanst, ook door de oudere vrouwen en werd de avond afgesloten door de overgang van traditionele muziek naar moderne muziek. Toen Ramon en ik klaar waren en naar buiten liepen hoorden we op de achtergrond eindelijk een bekend nummer; het misschien wel meest bekende Turkse zomernummer “Simarik” van Tarkan, smak smak ; )
Lees meer

Turks Hennafeest

11 april 2015 | By Bruidsfotografie | Geen reacties

Hennafeest-Turkse-Bruiloft-Allure-Utrecht-018

“Kunnen jullie eigenlijk ons Henna-feest ook nog vastleggen?” Ehm, ja hoor! We hebben nog niet eerder een Hennafeest meegemaakt, maar we zijn voor heen veel in: Hennafeest, fotografie, afgelopen weekend, zie hier.

Dilan & Sander zijn de eigenaren van een gigantische feestzaal in Utrecht genaamd ‘Allure Party Cente‘, dus hoe tof is het dan wanneer je je eigen bruiloft ook op die plek kunt regelen? En naast de bruiloft dus ook het Hennafeest, voor de mensen die net als wij niet wisten wat dit was: een feest dat draait om het “weggeven van de bruid”. Ze neemt tijdens het feest afscheid van haar familie en wordt overgedragen aan de volgende familie. Heel bijzonder om mee te maken, omdat er dus ook henna gebruikt wordt. Wij dachten eerst: “leuk! Met van die mooie tekeningetjes en zo”, maar het bleek heel anders te gaan.

Op een gegeven moment, wanneer de gasten heerlijk gegeten hebben en al een paar uur dans achter de rug hebben, kleed de bruid zich om. In dit geval had Dilan een kaftan aan die haar oma uit Mekka had meegenomen. De lichten werden gedoofd en een hele stoet vrouwen kwam binnen, met sluiers en brandende kaarsjes. De bruid ging op een mooie stoel zitten, haar aanstaande kwam er bij en ze hield haar hand dicht. Haar schoonmoeder opende hem met een gouden muntje waarna een vrouw uit de familie henna op haar handpalm smeerde. Niet met allemaal sierlijke tekentjes, maar gewoon een klein rondje. De bruidegoms vinger werd ook ingesmeerd met Henna. Vervolgens bleef dit de hele avond zitten om er voor te zorgen dat de henna nog dagenlang te zien zou zijn. De bruidegom bedankte zijn schoonfamilie, gaf de bruid een kus op haar voorhoofd en vervolgens ging iedereen weer dansen.

Kippenvelmomentje (voor ons dan), toen de band even ophield met spelen en de oudere vrouwen voorzongen, in het Turks, waarna de jongere vrouwen hun nazongen. En dit allemaal luidkeels, al dansend in de rondte. Prachtig! Wat een geweldige mooie cultuur.

Lees meer

Must-have momenten op je bruiloft

8 april 2015 | By Bruidsfotografie | Geen reacties

Taart-aansnijden-bruiloft-Mon-et-Mine-12

“Maar fotograferen jullie eigenlijk ook foto’s van het taartaansnijden?” Ik was een beetje ontdaan van deze vraag en wilde eigenlijk zeggen: “ja natuurlijk doen we dat!”. En toen besefte ik waar de vraag vandaan kwam. Deze bruid had heel wat reportages gezien die wij het afgelopen jaar gemaakt hadden, maar had misschien 1 keer een taartmoment-foto gezien. Logisch dus dat ze haar vraag stelde.

Op ons blog staan erg veel bruidsreportages, maar we kunnen ze niet allemaal plaatsen. En als we een blog plaatsen kiezen we ook alleen voor die foto’s die je niet zo snel bij een andere collega zult zien. Een foto van een bijzonder emotioneel moment, een uniek vastgelegd detail of juist een overzicht van een te gekke locatie. Omdat we willen proberen mensen zo lang mogelijk te trakteren op te gekke foto’s laten we vaak die groepsfoto’s, taartfoto’s en tekenfoto’s niet zien.

Maar, omdat we bovengenoemde bruid heel goed begrijpen, zullen we eens een kleine collectie taart-moment-foto’s plaatsen hier. We beginnen altijd met een overzichtje van de taart(-entafel), fotograferen vervolgens het aansnijden, eventueel de eerste hap en kusje en fotograferen daarna nog de gasten die genieten van de taart. Vaak zie je ook kleine kindjes of zelfs volwassenen die staan te watertanden bij al dat lekkers!

Ga je binnenkort trouwen en vraag je je af of we ook foto’s van “vul maar in” hebben, laat het ons vooral horen! : ) Lees meer

Fotograferende gasten op je bruiloft

30 maart 2015 | By Bruidsfotografie | Geen reacties

momenten-emotie-monetmine-1

Er is al veel over geschreven; de zogenaamde unplugged weddings. Het idee dat alle gasten hun mobieltjes, tablets en camera’s laten liggen, zodat ze de bruiloft volledig ‘apparaatloos’ meemaken. Ik heb er zelf ook al eerder over geschreven en ben volledig voorstander. Het is immers vervelend voor het bruidspaar om tijdens hun trouwceremonie tegen allemaal camera’s aan te moeten kijken, in plaats van gasten, en soms is het voor bruidsfotografen ook lastig, omdat ze niemand in de weg willen staan en tegelijkertijd hun werk willen doen.

Maar toch knaagde er nog iets aan mij. Was het niet zo dat ik het zelf gewoon lastig vond om mijn „territorium” te delen met anderen tijdens een bruiloft? Normaal gesproken was jij als trouwfotograaf zijnde de enige die foto’s maakte, maar ineens stonden er tientallen gasten met hun mobieltjes, tablets en camera’s mee te fotograferen en kwam iedereen met gedenkwaardige beelden thuis.

Toen Ramon en ik zelf gingen trouwen merkten we dan ook dat we ineens veel makkelijker waren bij het onderwerp “meefotograferende gasten”. We hadden namelijk zelf gezien dat dat filmpje van de weddingplanner en die kiekjes van onze moeders enorm veel waard waren. Je kreeg het beeld snel te zien en kon dus heel snel weer terugkeren naar dat moment. Maar toch was ik het nog niet helemaal eens met het idee dat iedereen maar gewoon lekker moet fotograferen.

Zojuist las ik een stuk in de Flow Magazine (nummer 5) van 2012. In een interview met psycholoog en mindfulnesstrainer Rob Brandsma wordt gesproken over het fenomeen waarbij mensen steeds minder bewust lijken te genieten van momenten en steeds vaker hun camera pakken om even snel „dit vast te leggen”. Hierbij lijkt het alsof het moment zelf van ondergeschikt belang is aan het kunnen delen van dat moment. Niet alleen het delen zelf, maar ook het kunnen laten zien dat je iets meemaakt in het leven. Het eerste is prima, maar het tweede is niet aan te raden. Helemaal niet op een bruiloft, want wat is nu van groter belang? Het feit dat je kind trouwt en je er volledig bij bent voor hem of haar of het snel delen van een fotootje op Facebook?

Rob Brandsma schrijft: „Het lijkt wel alsof we geen moment meer durven te verliezen. En juist doordat we elk moment tot iets gedenkwaardige maken, verliest het aan waarde”. Hij zegt ook dat we continu aan het focussen zijn om te zien of iets deelbaar is, in plaats van het volledig ervaren van het moment. We kijken alleen nog naar beeld en vergeten daarbij te ervaren. „Echt plezier ervaren we via de zintuigen. Door te voelen, te ruiken, te proeven, te dansen, te lachen of te huilen. Dan pas is een ervaring echt doorleefd. Als je constant gefocust bent op de buitenwereld lukt dat niet”.

Ik vind deze manier van denken prachtig en wil hem dus graag met jullie delen hier. En jullie voelen hem misschien al aankomen,.. het is een pleidooi voor het boeken van een fotograaf die juist dit beeld voor jullie kan regelen, zodat ieder ander kan genieten op jullie dag. Laat ons gewoon die foto’s maken zodat jullie zelf en ook vooral jullie familie en vrienden alles behálve dat fotograferen hoeven te doen. Dan zijn de foto’s achteraf ook zo veel meer waard, omdat je ze dan zelf nog veel meer diepte kunt geven met je ervaring. Kortom: jullie zorgen voor de ervaringen, dan zorgen wij voor de foto’s : )

Inspiratiebron: Flow Magazine 5 (2012) „Super mooie #schapenwolken”, p66-p69.

Masterclass Bruidsfotografie Klooster Nieuwkerk

23 maart 2015 | By Bruidsfotografie | Geen reacties

Bruidsfotografie Workshop Klooster Nieuwkerk Goirle-c4

We hebben tot nu toe 4 workshops gegeven en dus ging het kriebelen: hoe kunnen we eens iets totaal anders doen dan de vorige workshops? Oplossing: een Masterclass geven. Ditmaal dus niet over business en marketing, niet over visie, prijsstelling en cashflow, maar puur over fotografie. Oké en een half uurtje business, maar alleen als afsluiter van de dag.

Omdat we al heel lang wilden samenwerken met Anne-Floor van Heerlijk & Hecht en dan niet op een styled shoot of zo, maar echt haar voor een feestje in wilden schakelen, besloten we om te vragen of ze de catering van de Masterclass wilde verzorgen. En haar antwoord was een enthousiast en volmondig JA!

En dus reden we deze week naar Klooster Nieuwkerk te Goirle, een prachtig, nog vrijwel onontdekt plekje vlak bij Tilburg. We overnachtten in de buurt en sleepten die ochtend onze fototassen mee om een fijne dag te hebben met onze cursisten.

De dag begon met theorie over fotografie, de keuzes die we maken bij het fotograferen van een bruiloft en de dingen die je kunt doen om bruidsreportages nog nét iets leuker te maken voor jezelf. Vervolgens hadden we een heerlijke lunch, nog een stukje theorie en konden we de camera’s pakken. We maakten eerst een heel aantal foto’s van de prachtige gestylede taartentafel en toen het bruidspaar gearriveerd was begonnen we met de fotoshoot van hun tweetjes. Ramon liet zien hoe wij gebruik maken van licht, terwijl ik iets meer inging op het vastleggen van details. We hadden een flinke feedbacksessie en een goede drie uur verder gingen we naar binnen voor een superfijne avondmaaltijd.

Na het diner, compleet met auberginekroketjes, kaasplankje en couscous, gingen we verder met flitstechnieken en het gebruik van een videolamp. Vervolgens namen we afscheid van het bruidspaar en rondden we de Masterclass af. Volgens mij is het een succesvolle dag geweest!

Wil je op de hoogte blijven van de volgende masterclass en/of workshop bruidsfotografie dan klik je gewoon even op het linkje.

Lees meer