Bruidsfotografie Mon et Mine | Blog | Bruidsreportage - Trouwreportage - Bruidsfotograaf
30
Mar
2015

momenten-emotie-monetmine-1

Er is al veel over geschreven; de zogenaamde unplugged weddings. Het idee dat alle gasten hun mobieltjes, tablets en camera’s laten liggen, zodat ze de bruiloft volledig ‘apparaatloos’ meemaken. Ik heb er zelf ook al eerder over geschreven en ben volledig voorstander. Het is immers vervelend voor het bruidspaar om tijdens hun trouwceremonie tegen allemaal camera’s aan te moeten kijken, in plaats van gasten, en soms is het voor bruidsfotografen ook lastig, omdat ze niemand in de weg willen staan en tegelijkertijd hun werk willen doen.

Maar toch knaagde er nog iets aan mij. Was het niet zo dat ik het zelf gewoon lastig vond om mijn „territorium” te delen met anderen tijdens een bruiloft? Normaal gesproken was jij als trouwfotograaf zijnde de enige die foto’s maakte, maar ineens stonden er tientallen gasten met hun mobieltjes, tablets en camera’s mee te fotograferen en kwam iedereen met gedenkwaardige beelden thuis.

Toen Ramon en ik zelf gingen trouwen merkten we dan ook dat we ineens veel makkelijker waren bij het onderwerp “meefotograferende gasten”. We hadden namelijk zelf gezien dat dat filmpje van de weddingplanner en die kiekjes van onze moeders enorm veel waard waren. Je kreeg het beeld snel te zien en kon dus heel snel weer terugkeren naar dat moment. Maar toch was ik het nog niet helemaal eens met het idee dat iedereen maar gewoon lekker moet fotograferen.

Zojuist las ik een stuk in de Flow Magazine (nummer 5) van 2012. In een interview met psycholoog en mindfulnesstrainer Rob Brandsma wordt gesproken over het fenomeen waarbij mensen steeds minder bewust lijken te genieten van momenten en steeds vaker hun camera pakken om even snel „dit vast te leggen”. Hierbij lijkt het alsof het moment zelf van ondergeschikt belang is aan het kunnen delen van dat moment. Niet alleen het delen zelf, maar ook het kunnen laten zien dat je iets meemaakt in het leven. Het eerste is prima, maar het tweede is niet aan te raden. Helemaal niet op een bruiloft, want wat is nu van groter belang? Het feit dat je kind trouwt en je er volledig bij bent voor hem of haar of het snel delen van een fotootje op Facebook?

Rob Brandsma schrijft: „Het lijkt wel alsof we geen moment meer durven te verliezen. En juist doordat we elk moment tot iets gedenkwaardige maken, verliest het aan waarde”. Hij zegt ook dat we continu aan het focussen zijn om te zien of iets deelbaar is, in plaats van het volledig ervaren van het moment. We kijken alleen nog naar beeld en vergeten daarbij te ervaren. „Echt plezier ervaren we via de zintuigen. Door te voelen, te ruiken, te proeven, te dansen, te lachen of te huilen. Dan pas is een ervaring echt doorleefd. Als je constant gefocust bent op de buitenwereld lukt dat niet”.

Ik vind deze manier van denken prachtig en wil hem dus graag met jullie delen hier. En jullie voelen hem misschien al aankomen,.. het is een pleidooi voor het boeken van een fotograaf die juist dit beeld voor jullie kan regelen, zodat ieder ander kan genieten op jullie dag. Laat ons gewoon die foto’s maken zodat jullie zelf en ook vooral jullie familie en vrienden alles behálve dat fotograferen hoeven te doen. Dan zijn de foto’s achteraf ook zo veel meer waard, omdat je ze dan zelf nog veel meer diepte kunt geven met je ervaring. Kortom: jullie zorgen voor de ervaringen, dan zorgen wij voor de foto’s : )

Inspiratiebron: Flow Magazine 5 (2012) „Super mooie #schapenwolken”, p66-p69.

Geen reacties
23
Mar
2015

Bruidsfotografie Workshop Klooster Nieuwkerk Goirle-c4

We hebben tot nu toe 4 workshops gegeven en dus ging het kriebelen: hoe kunnen we eens iets totaal anders doen dan de vorige workshops? Oplossing: een Masterclass geven. Ditmaal dus niet over business en marketing, niet over visie, prijsstelling en cashflow, maar puur over fotografie. Oké en een half uurtje business, maar alleen als afsluiter van de dag.

Omdat we al heel lang wilden samenwerken met Anne-Floor van Heerlijk & Hecht en dan niet op een styled shoot of zo, maar echt haar voor een feestje in wilden schakelen, besloten we om te vragen of ze de catering van de Masterclass wilde verzorgen. En haar antwoord was een enthousiast en volmondig JA!

En dus reden we deze week naar Klooster Nieuwkerk te Goirle, een prachtig, nog vrijwel onontdekt plekje vlak bij Tilburg. We overnachtten in de buurt en sleepten die ochtend onze fototassen mee om een fijne dag te hebben met onze cursisten.

De dag begon met theorie over fotografie, de keuzes die we maken bij het fotograferen van een bruiloft en de dingen die je kunt doen om bruidsreportages nog nét iets leuker te maken voor jezelf. Vervolgens hadden we een heerlijke lunch, nog een stukje theorie en konden we de camera’s pakken. We maakten eerst een heel aantal foto’s van de prachtige gestylede taartentafel en toen het bruidspaar gearriveerd was begonnen we met de fotoshoot van hun tweetjes. Ramon liet zien hoe wij gebruik maken van licht, terwijl ik iets meer inging op het vastleggen van details. We hadden een flinke feedbacksessie en een goede drie uur verder gingen we naar binnen voor een superfijne avondmaaltijd.

Na het diner, compleet met auberginekroketjes, kaasplankje en couscous, gingen we verder met flitstechnieken en het gebruik van een videolamp. Vervolgens namen we afscheid van het bruidspaar en rondden we de Masterclass af. Volgens mij is het een succesvolle dag geweest!

Wil je op de hoogte blijven van de volgende masterclass en/of workshop bruidsfotografie dan klik je gewoon even op het linkje.

Lees meer..

Geen reacties
11
Mar
2015

Wij fotograferen niet zo vaak styled shoots. Deels omdat we best druk zijn, ook in het laagseizoen en deels omdat ze soms best statisch over kunnen komen. Maar voor Kristel maakten we graag een uitzondering. Sterker nog… ik vroeg haar eens per zoveel maand of ze al toe was aan een styled shoot. Haar eigen bruiloft was namelijk te gek gestyled en dus kon dit alleen maar waanzinnig mooi gaan worden.

Het thema van de shoot was “vintage botanical”, een mix van zachte tinten, een prachtige kas en geweldige bloemen. Kristel had ons deze winter al een moodboard toegestuurd en aan de hand daarvan kregen we er steeds meer zin in. Het sfeertje dat neergezet werd was dromerig, romantisch, fris en een tikje industrieel. Helemaal zoals wij het graag fotograferen.

De leveranciers die deze shoot mogelijk hebben gemaakt zijn:

Stylist: Kristel van der Zwan (en Erik Eggink): Oh Happy Day Styling, ik ga jou zo nog even extra benoemen, want wow!
Bruidspaar: Jan & Marloes, twee hele lieve en mooie mensen.
Bloemwerk: Bloom Your Life, Marte heeft zo’n heerlijke eigen herkenbare stijl, prachtig.
Trouwjurk: De Bruidshoek, Rembo Styling, wat een heerlijke dromerige trouwjurkcollectie.
Styling Bruidegom: Atelier Scotch, Scotch & Soda, geregeld via Erik, hoe kan het ook anders ; )
Visagie & Haar: Debbie voor The Beautiful Bride Company, wat onwijs fijn dat je zo last-minute kon komen. Heerlijk om met je te werken en zo snel ook!
Locatie: Boerderij Langerlust, een locatie met diverse zalen, veel mogelijkheden en een heerlijke lichte kas!
Weddingcake: Sugarlips Cakes, heerlijke taarten, eigen stijl, prachtig afgewerkt.
Stationery: Met Marjet, super om te zien wat er allemaal mogelijk is qua stationery. Perfect passend in deze stijl.
Sieraden: Nadine Kieft. Wat een prachtige handgemaakte sieraden. Uniek en dus net even anders. En ze kan zelfs met fair-trade goud werken.

En ik wil toch nog even een extra shoot-out doen naar Kristel. Wat heb je het onwijs mooi gestyled, wat heerlijk om zo iets moois te zien ontstaan op een blanco canvas. Ik kan niet wachten tot we weer samenwerken en ik ben benieuwd naar al het moois dat nog gaat komen in de toekomst!

Lees meer..

3 reacties
7
Mar
2015

Trouwen-in-de-zomer-7

Een goed jaar geleden schreef ik al een korte blogpost over het inplannen van de fotoshoot. Omdat veel bruidsparen in het voorjaar hun planning maken schrijven we dus opnieuw deze tips op, wie weet kunnen jullie deze informatie gebruiken voor jullie eigen bruiloft.

Eigenlijk hebben we echt twee verschillende indelingen die we vaak meemaken. De ene planning heeft een fotoshoot en de andere planning juist niet. De fotoshoot is echt een flink tijdsblok op je trouwdag en daarom heb je meerdere opties qua wanneer je hem het beste kunt laten plaatsvinden. Omdat we zelf merken dat veel bruidsparen geen idee hebben hoe een gemiddelde trouwdag er uit ziet schrijven we dit blog.

Lees meer..

Geen reacties
6
Mar
2015

Bruidsfotografie Workshop Koetshuis Hulshorst-001

Twee keer per jaar geven we een workshop Bruidsfotografie, vaak 1 in het voorjaar en 1 in het najaar. Dus hebben we dit voorjaar 2 events gepland staan, maar het eerste event was afgelopen woensdag bij Koetshuis Hulshorst, een locatie waar we ook al een keer eerder geweest waren voor een hippe rock ‘n roll bruiloft.

Deze keer hadden we een fijne groep cursisten met beginners en gevorderden. Het enthousiasme voor fotografie was in ieder geval bij iedereen goed terug te zien! In de ochtend werden we verwelkomd met een heerlijk taartje en vrijwel direct begonnen we met het ochtendprogramma. Omdat we weer veeeel te uitgebreid antwoord gaven op vragen en we meer sheets hadden dan de vorige keer, liepen we een klein beetje uit, maar dat konden we in de middag weer inhalen.

Rond het middaguur verschenen Annemarie en Erik, 1 van onze bruidsparen uit 2013. Destijds was hun lente-bruiloft ook al zo koud, dus we moesten meteen terugdenken aan hun dag. Destijds was het ook zo leuk dat ze een weekje na onszelf trouwden en we dus met een heel andere kijk op bruiloften gingen fotograferen. Ze hebben de hele middag model gestaan, zodat wij konden laten zien hoe we normaal gesproken te werk gaan en onze cursisten ook een aantal mooie beelden konden maken.

Rond 17:30 waren we klaar met onze presentatie, namen we afscheid van onze cursisten en pakten we de auto in om weer richting Elburg te rijden. Een fijne dag, met veelal droog weer (wat fijn is voor de fotoshoot), enthousiaste cursisten, lieve cadeautjes voor Emmily en een fantastisch team bij Het Koetshuis. Voor herhaling vatbaar  :)

Lees meer..

Geen reacties
23
Feb
2015

Proefmiddag Trouwen Kasteel Wijenburg-010

Er zijn een paar locaties in Nederland waar we met enige regelmaat terugkeren. Dat kan zijn omdat het gewoon een populaire locatie is, of omdat we op de een of andere manier een match zijn met die locatie. Kasteel Wijenburg is een goed voorbeeld. We komen er inmiddels een keer of twee per jaar en mogen er deze December ook weer naartoe voor een winterbruiloft (whoohoo, mét twee superschattige kinderen op die bruiloft!).

Omdat we dus meerdere malen bij Wijenburg geweest waren werden we uitgenodigd om onszelf te presenteren tijdens de “Generale Repetitie”. Dit is een evenement waar bruidsparen naar toe komen die dit geweldige kasteeltje in Echteld hebben vastgelegd en eens mee willen maken hoe een bruiloft er nou zo’n beetje uit zou zien. Een heel aantal trouwleveranciers presenteren hier wat ze kunnen en wij dus ook.

Vandaar dat we een kleine selectie foto’s hebben gemaakt en die hier laten zien. Heel apart om op deze locatie te zijn zonder dat we een echte bruiloft vastleggen, en misschien hebben we daarom ook wel alsnog foto’s gemaakt. Gewoon omdat het kan. Met een extra groet naar het team van Wijenburg (en in het bijzonder Martine (van die fantastische verhalen over het kasteel en de wijnen), collega Peter Kos, Eva van La Nou Nou, de superlieve hond Saartje en al die andere fijne collega’s en bruidsparen die aanwezig waren.

Lees meer..

Geen reacties
19
Feb
2015

Bruiloft-Deining-aan-Zee-Castricum-012

Nu gaan we niet alle reviews, aanbevelingen en referenties in een blogpost verwerken hoor, maar op deze zijn we zo trots en hij is zo gedetailleerd dat we hem toch even extra willen showen. Marijke & Jeroen hadden een winterbruiloft en die vond grotendeels plaats bij Deining in Castricum aan Zee.

“Toen we besloten te gaan trouwen, wisten we één ding zeker: Ramon en Hermine moeten onze bruiloft vastleggen. Jullie fotoseries zijn namelijk zo echt, de foto’s sprankelen, de mensen stralen en de kleuren zijn prachtig. Bovendien laten jullie foto’s geen clichés zien. Dat laatste vonden we misschien wel het allerbelangrijkst. 

We zijn ont-zet-tend blij met de uiteindelijk fotoserie. Het plezier en de liefde spat van de foto’s. En elke keer dat we de fotoserie bekijken, vallen nieuwe details op. Favorieten zijn in ieder geval de foto van Jeroen en zijn zus, beiden in een andere kamer. Maar ook de foto van opa en mij is prachtig, of die foto dat oma door de sneeuw naar huis wordt gebracht. Of die foto van onze first look, tijdens het rijst strooien. Ach, ze zijn allemaal zo mooi. Elke keer hebben we een andere favoriet. Wij staan op de foto’s zoals we in het echt ook zijn, en daar zijn we heel, heel, heel erg blij mee.”

Bruiloft-Deining-aan-Zee-Castricum-018

Marijke & Jeroen-218-2

Bruiloft-Deining-aan-Zee-Castricum-031 

En ze schrijven verder nog het volgende:
“Jeroen en ik zeiden na afloop tegen elkaar dat het jammer is dat we niet vaker een hele dag twee fotografen om ons heen hebben. De fotoreportage die jullie van onze bruiloft hebben gemaakt is één groot cadeau. Jullie hebben de dag weten te vangen in prachtige plaatjes. 
 
Eén tip voor mensen die willen beknibbelen op bruidsfotografie: niet doen. Het is de investering waard! Door een geslaagde fotoreportage geniet je nog langer van je bruiloft. 
 
Bedankt voor jullie mooie werk en het plezierige contact. Wij zullen jullie aanbevelen!”

Geen reacties
17
Feb
2015

Zwangerschap fotoshoot Nancy & Rens-001

Een nieuw hoofdstuk, met nieuwe onderwerpen. Baby’s en zo. Dus ook baby’s om te fotograferen, hoewel…

Nancy en Rens mailden ons vorig jaar met hun blijde nieuws. Ze verwachten komende maand een lief klein kindje en wilden dolgraag een paar mooie foto’s van het moment dat Nancy zwanger is. We moesten er heel even over nadenken, omdat we tot nu toe altijd deze sessies afgehouden hadden, maar na kort overleg (en de wetenschap dat family shoots ook heel leuk kunnen zijn) besloten we om het gewoon te gaan doen!

En daarom reden we afgelopen week naar Zoetermeer waar we een paar jaar terug al eerder waren voor een bruiloft. Ditmaal dus een loveshoot, met baby “op komst”. We begonnen eerst met een paar foto’s van de kinderkamer en de grote slaapkamer. Wat onwijs leuk om zo’n huis te zien dat helemaal klaar is om een baby te ontvangen! Toen we ook in de woonkamer een aantal foto’s gemaakt hadden besloten we om nog even naar een nabij gelegen park te gaan.

Eigenlijk dus gewoon een loveshoot, zoals altijd, maar ditmaal mét een dikke buik. Een prachtige buik waar een lief klein meisje in verscholen zit. We zijn benieuwd naar hoe ze gaat worden!
Lees meer..

Geen reacties
10
Feb
2015

Mon et Mine aan het werk-8
Ik weet niet zo goed waar ik het laatst zag: waarschijnlijk bij Hoffer Photography, De Chrismannetjes of Two Mann Studios, maar een behind-the-scenes blogpost is eigenlijk heel erg leuk! Bruidsfotografie is sowieso heel erg leuk om te doen en daarom maken we af en toe een foto van onszelf op een bruiloft om dat vooral te onthouden.

Ja, natuurlijk is het hard werken, ja natuurlijk maak je lange dagen en wil je ook wel eens een weekendje met je pantoffels aan op de bank zitten, maar hoe tof is het om op bijzondere plekken te komen, mooi licht te zien, fijne bruidsparen mee te maken en dan hebben we het nog niet eens over de taart gehad! Daarom een kleine selectie beelden van ons terwijl we aan het werk zijn.

Foto’s waarbij Hermine watertandend rondom de desserttafel blijft hangen, waar Ramon lekker een taartje eet met 1 van de gasten, waar we alvast op mooie plekjes staan om te testen of het licht goed genoeg is, waar we omringd worden door talloze fotograferende gasten en tussen de bomen door schieten. Ook staan er foto’s tussen die we gemaakt hebben tijdens het momentje dat we een artiestenmaaltijd krijgen, een foto waar Ramon half in een plas water hangt, we op een waanzinnige plek in Italië zijn, je ziet hoe we onze camera’s droog houden bij regenachtig weer en een paar creatieve shots.

Enjoy!

Mon et Mine aan het werk-1

Mon et Mine aan het werk-2

Mon et Mine aan het werk-3

Mon et Mine aan het werk-5

Mon et Mine aan het werk-7

Mon et Mine aan het werk-9

Mon et Mine aan het werk-10

Mon et Mine aan het werk-11

Mon et Mine aan het werk-12

Mon et Mine aan het werk-13

Mon et Mine aan het werk-14

Mon et Mine aan het werk-6

Mon et Mine aan het werk-15

Mon et Mine aan het werk-16

Mon et Mine aan het werk-4

Mon et Mine aan het werk-18

Mon et Mine aan het werk-19

Mon et Mine aan het werk-17

Mon et Mine aan het werk-20

Mon et Mine aan het werk-23

Mon et Mine aan het werk-21

Mon et Mine aan het werk-22

Mon et Mine aan het werk-24

Mon et Mine aan het werk-25

Mon et Mine aan het werk-26

1 reactie
5
Feb
2015

Bruiloft Deining aan Zee Castricum-030

Wat doe je als je net je huis hebt verkocht, eigenlijk veel eerder dan de bedoeling was? Ik denk niet dat jullie meteen het juiste antwoord hebben gegeven, maar Marijke en Jeroen besloten in ieder geval om hun bruiloft te vervroegen, namelijk naar eind januari. Hun droombeeld van een zomerbruiloft werd uiteindelijk een super sfeervolle winterbruiloft!

Marijke had al een tijdje met ons contact en toen bleek dat haar bruiloft slechts een paar weken na de geboorte van onze dochter zou zijn werd het nog even spannend of alles qua planning in elkaar zou passen. Gelukkig klopte alles precies en daarom reden we 30 januari richting de kust van Nederland. De dag begon met een dikke pak sneeuw, perfect wanneer je in de winter trouwt! En tegelijkertijd scheen het zonnetje waardoor iedereen er extra veel zin in had.

We waren zelfs al voordat de voorbereidingen gingen beginnen aanwezig bij Marijke en Jeroen. We dronken samen een kopje thee waarna Ramon met Jeroen meeging richting het ouderlijk huis. Marijke bleef lekker in hun huurwoning achter, zodat ook zij aan haar voorbereidingen kon beginnen. Op tafel stond een prachtig boeket met felgekleurde bloemen, de fles Champagne die ze van vrienden hadden gekregen stond al in de koelkast en een plaat van Abba vulde de ruimte met muziek.

Wat zo leuk was aan deze dag is dat bijna iedereen wel een taak had. Zo schrijft Marijke ons: Ria Snijder (mijn moeder) heeft het jasje met de bloemen gemaakt. Mieke van Gerven (moeder van Jeroen) heeft de jurkjes en jasjes van de bruidsmeisjes gemaakt. Loes van Gerven (zus van Jeroen) heeft de trouwkaarten, stickers, naambordjes (op tafel) en bedankkaartjes ontworpen. Ben Snijder (mijn vader) heeft de caketopper gefiguurzaagd. Ik heb zelf pompoms gevouwen en geknipt. De potten waarin kaarsjes staan, heb ik zelf versierd. Mijn collega’s hebben de potten verzameld en de taart is gebakken door Annelien van de Geer. Talloze DIY-projectjes en met liefde gemaakte details. En ik was helemaal verliefd op de korte trouwjurk van Marijke. Helemaal met die fantastische sjaal, het jasje van haar moeder en die wollen wanten!

De daadwerkelijke ceremonie vond uiteindelijk plaats in Castricum aan Zee. Ze waren bekend met een superleuke strandtent, Deining (waar we ook al eerder waren geweest voor de bruiloft van Mathilda & Michael) en wilden daar graag trouwen bij de open haard. Toen het gezelschap binnen kwam lopen begon een zanger een aantal liedjes te spelen. Deze verrassing had Marijke geregeld voor haar supermuzikale aanstaande. Het sfeertje zat er meteen goed in en nadat iedereen even zijn jassen op had gehangen, een kopje thee had gedronken en een taartje had gegeten liepen we naar buiten voor een aantal groepsfoto’s. Achteraf konden we blij zijn dat we die meteen gemaakt hadden, want zoals voorspeld begon het keihard te regenen en zelfs sneeuwen!

De groepsfoto’s ging over in de ceremonie, de ceremonie ging over in borrel, de borrel ging over in diner en wij legden alles vast. Heerlijk om zulke lieve mensen op zo’n bijzondere dag te mogen fotograferen. Een heerlijke start van dit jaar.

Lees meer..

4 reacties